Magyar-Szerb Vasúti Állandó Munkacsoporti ülés Belgrádban

Nemzetközi Hírvonal

2022.05.19 09:45
szerző: MÁV Zrt. Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

A Magyar-Szerb Vasúti Állandó Munkacsoport (VÁMCS) ülését a szerb vasúti pályahálózat-üzemeltető társaság, az IŽS meghívására, a pandémiás helyzet miatt három év kihagyás után, május 13-án rendezték meg. 

A tárgyalás megkezdése előtt a delegációkat üdvözölte Nebojša Šurlan, az IŽS vezérigazgatója. A magas szintű megbeszélésen a két vállalat üzemeltetésért felelős vezetői és szakértői folytattak eszmecserét. A MÁV részéről Béres Barna forgalmi és üzemviteli főigazgató, az IŽS részéről pedig Marko Jeremić forgalmi igazgató értékelték a kétoldalú pályavasúti együttműködést. A munkacsoporti ülésen a MÁV tájékoztatást adott a Budapest - Kelebia-országhatár, valamint a Szeged (Rendező)-Röszke-országhatár vasútvonalak átépítése alatti vonatközlekedéssel kapcsolatos aktuális kérdésekről, a pályaépítési és korszerűsítési munkák várható időtartamáról. A szerb fél tájékoztatást adott a Horgoš -Szabadka vasútvonal 2022. június 15-ig tartó, teljes kapacitáskorlátozással járó munkálatairól.

Béres Barna főigazgató informálta a partnert arról, hogy a veszélyes áruk forgalmának Röszke-Horgoš határátmenetben történő lebonyolítása érdekében kezdeményezték Magyarország Kormánya és a Szerb Köztársaság Kormánya között a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzéséről szóló Megállapodás módosítását. A felek egyeztetést folytattak a Határforgalmi-Kommunikációs Rendszer (HKR) alkalmazásáról magyar-szerb viszonylatban is, amely magyar – horvát és magyar – szlovén viszonylatban már éles üzemben működik. A szerb partner nyitottságát fejezte ki a kérdésben.

A MÁV részéről általános tájékoztatás hangzott el a magyar forgalmi utasítások közelgő változásairól, amelyek bevezetése 2023. április 1-jén várható. A magyar pályaműködtető kérte a Röszke - Horgoš határátmenetre vonatkozó új, 2022. augusztus 1-jétől hatályba lépő Szolgálati Szabályzat elkészítéséhez a szerb fél közreműködését. A felek a találkozót eredményesnek értékelték és megállapodtak, hogy a jövőben is folytatják a rendszeres munkacsoporti egyeztetést és megosztják egymással a hasznos tapasztalataikat. A VÁMCS következő ülésére Béres Barna főigazgató meghívta Magyarországra a szerb küldöttséget, amelyet Marko Jeremić forgalmi igazgató örömmel fogadott el.