Látogatás Záhonyban

tanulás Hírvonal

2022.05.20 12:47
szerző: Csőri Miklós

Május 16-án a Budapesti Gépészeti SZC Bethlen Gábor Technikum 11. évfolyamának tanulói Záhonyban, egy tanulmányi kirándulás keretében ismerkedtek a vasúti közlekedéssel, valamint a helyi technológiai specialitásokkal.

A kiránduláson húsz tanuló és két kísérő vett részt, akik a vasúti személyszállítással való ismerkedés jegyében személyvonattal (6250. sz. vonat) érkeztek Budapestről Záhony állomásra. Érkezést követően rövid történeti áttekintést kaptak Záhony állomásról 1871-től napjainkig.

A kirándulás során bemutatásra került az állomásnak a vasúti közlekedésben, valamint a kombinált szállításban történő technológiai jelentősége. A napi programtervezet első pontjaként a MÁV-START ZRT. JBI Vontatási Szolgáltatási Telephely napivizsgáló helye, valamint a Műhelycsarnok került megtekintésre. A napivizsgáló helyen a tanulók megismerkedhettek a futókarbantartásokkal, valamint a mozdonyok üzemre történő előkészítésének folyamataival, a Műhelycsarnokban a vizsgáló- és szerelővágány, a karosszériaműhely, valamint a motor, erőátvitel és egyéb egységek javításának helyszínével. Ezt követően a Tengelyátszerelő üzem látogatása következett, ahol a széles nyomtávolságú vasúti teherkocsik emelését és „áttengelyezését” tanulmányozhatták a diákok, majd a Záhony 500-as Átrakó területének megtekintése következett. A látogatást Csőri Miklós záhonyi forgalmi csomóponti főnökségvezető úr kísérte.

A diákok elégedetten távoztak Záhonyból, reméljük vasúti pályafutásokhoz kellő inspirációt és tapasztalatot gyűjthettek e különleges állomáson.