Közösségi közlekedés a zöld jövőért

Zöld közlekedés vasút Hírvonal

2022.03.08 15:27
szerző: MÁV-KIG

Rajtunk múlik, hogyan döntünk!

A MÁV-Volán-csoport „Közösségi közlekedés a zöld jövőért” címmel kampányt indított a fenntarthatóság jegyében, amelyben felhívja a figyelmet az egyéni döntések fontosságára a közlekedési mód megválasztásában.

A vállalatcsoport leányvállalatai által nyújtott személyszállítási szolgáltatás adja Magyarország közösségi közlekedésének gerincét. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedéért a közlekedés felelős, ehhez a vasúti ágazat csak 1 százalékkal járul hozzá. Jelentősen növelni kell a közösségi közlekedés szerepét a személyközlekedésben, illetve a vasút részarányát az áruszállításban ahhoz, hogy az Európai Unió által 2050-re megfogalmazott klímacél elérhető legyen, és 90 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás.

A márciusban zajló kampány leginkább az autót, mint közlekedési eszközt előnyben részesítőket szólítja meg annak érdekében, hogy minél többen válasszák inkább a közösségi közlekedést. A MÁV-Volán-csoport folyamatosan azon dolgozik, hogy az ország vasúti és közúti hálózatán modern, összehangolt, kiszámítható és jó minőségű szolgáltatást tudjon kínálni. A cél, hogy a közösségi közlekedés versenyképes alternatíva legyen az utazók számára, és egyre többeket ösztönözzön ennek használatára az egyéni utazás helyett.

600 utas elszállítása megoldható egyetlen KISS emeletes motorvonat-, egy hatkocsis HÉV szerelvény, vagy három autóbusz segítségével, ezzel szemben egyéni megoldással ugyanez a létszám a környezetet és a közutakat – az utazási szokásokat figyelembe véve – akár négyszázötven autó közlekedésével is terhelheti.

A környezetvédelmi kampányban alkalmazott „AR”, azaz virtuális valósággal kiterjesztett plakátok az Artivive alkalmazás használatával további információkat adnak a busz, vonat vagy hév ikonokon. (A fenti fotón ki is próbálható!)

Az Artivive alkalmazás letöltése:

Android eszközre https://play.google.com/store/apps/details?id=com.artivive&hl=hu&gl=US

iOS eszközre https://apps.apple.com/us/app/artivive/id1188737494

A vasúttársaság egy éve indította el fenntarthatósági weboldalán a CO2-számlálót, amely másodpercenként nyomon követi, hogy az utasok – azzal a választásukkal, hogy autó helyett vonattal közlekedtek – hány tonna szén-dioxid légkörbe jutását akadályozták meg. A számláló elindításától számított egy év alatt a vasúti közlekedést választó utasok több mint 909 ezer tonna károsanyag-kibocsátástól kímélték meg környezetünket.