Kecskeméten folytatódik az elektromos buszok tesztelése

Volánbusz Kecskemét Zöld busz program Hírvonal

2021.04.22 12:10
szerző: ITM

Május 20-ig lehetőség nyílik kipróbálni a Zöld busz program mintaprojektjének elektromos autóbuszát. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv részét képező mintaprojekt keretében több vidéki nagyvárosban zajlott, illetve zajlik elektromos buszok tesztelése - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

"Célunk, hogy a lakosok testközelből ismerhessék meg a környezetbarát, kibocsátásmentes járműveket, ennek egyik lépése a Kecskeméten most egy hónapig szolgálatot teljesítő Mercedes-Benz eCitaro autóbusz forgalomba állása" - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy hamarosan lezárul a Zöld busz program első pályázati felhívása, melynek keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez. A Zöld Busz Projektiroda a járművek vásárlásához 80 százalékos támogatást nyújt, az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez pedig 60 százalékos intenzitással biztosít forrásokat.

A közlemény idézi Szemereyné Pataki Klaudiát, Kecskemét polgármesterét, aki elmondta: "Mindannyiunk közös felelőssége és feladata tenni azért, hogy megőrizzük élhető városunkat. Az utóbbi időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a klímatudatosságra, a város levegőminőségének javítására. Célunk eléréséhez elsősorban vissza kell szorítanunk a szén-dioxid-kibocsátást, amiért sokat tehetünk, ha a közösségi közlekedésbe bevonjuk a kibocsátásmentes járműveket." A polgármester a kecskemétieket arra biztatta, hogy éljenek a lehetőséggel, próbálják ki az elektromos buszt és véleményüket, tapasztalataikat osszák meg másokkal is. Háláját fejezte ki a kormánynak és a minisztériumnak, hogy Kecskemét részt vehet a mintaprojektben.

Zombor Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Klíma- és természetvédelmi akcióterv új fejezetet nyit a hazai környezetvédelemben. A kormányzati célok megvalósításához azonban arra van szükség, hogy mi mindannyian felelősséggel óvjuk szűkebb és tágabb környezetünket egyaránt - tette hozzá. "Kecskeméten az utóbbi tíz évben jelentős lépéseket tettünk közösen, teret kapott a szemléletformálás, ezért erőödött az itt élők környezettudatossága is. 2014-ben a város életében új korszak kezdődött a 25 darab hibridhajtású autóbusz beszerzésével és forgalomba állításával. Most az elektromos autóbuszok fokozatos bevezetése lehet egy új cél" - fogalmazott a képviselő.

A kormány a Zöld busz programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja a buszpark cseréjét a helyi közösségi közlekedésben, így a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken környezetbarát, elektromos járművek szállíthatják az utasokat.