Humanitárius tranzitpont nyílt a BOK csarnokban

háború Hírvonal

2022.03.21 13:31
szerző: MTI

Egy egész világ fogott össze az ukrán menekültekért, így a magyar kormány is igyekszik segíteni a bajbajutottakon. Ezért a budapesti BOK csarnokban humanitárius tranzitpontot nyitott, karitatív szervezetekkel együttműködve.

A háború elől menekülők nagy többsége pályaudvarainkra érkezik, innen autóbuszokat indítanak a BOK csarnokba, ahol kulturált körülményeket alakítottak ki az emberek fogadására. A csarnokban többek között étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetőség várja őket, a kisgyermekes anyák számára baba-mama-sarok, a gyermekeknek játszósarok áll rendelkezésére, valamint az emberek információt kaphatnak a szállás- és további utazási lehetőségekről.

Image

 

A továbbutazóknak vállalatcsoportunk nemzetközi pénztárt nyitott, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket, és ki is szállítják őket a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc repülőtérre. A menekültek szállításához szükséges buszokat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volánbusz biztosítja. Akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást, azoknak az elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve.

Szintén helyben kapnak segítséget azok, akik menedékes eljárást kezdeményeznek vagy tartózkodási engedélyt kérnek. Nekik az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság Biztosít információt, és ha szükséges, időpontot is kaphatnak a menekültügyi eljárás megindításához. Akik hosszabb távon Magyarországon képzelik el az életüket, munkalehetőségekről is tájékoztatást kaphatnak a BOK csarnokban. A tranzitponton már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a magyarok.

Feledékeny hölgyeken is segítettek kollégáink

Akadnak megmosolyogtató történetek is a menekültválság kapcsán, melyben vasúti kollégáink is fontos szerepet játszanak. Például a budapesti rendőröknek a BOK csarnokban jelezte egy Ukrajnából érkezett nő, hogy nem találja a telefonját. Úgy emlékezett, hogy a töltőre tett eszközt Biharkeresztesen felejtette. A rendőrök azonnal felvették a kapcsolatot a hajdúsági kollégákkal, akik a mobilt meg is találták a művelődési házban kialakított gyűjtőponton. A kérdés már csak az volt, hogyan kerül vissza a tulajdonoshoz a telefon. A rendőrök a biharkeresztesi vasútállomásról egy induló szerelvény vezetőjét kérték meg, hogy vigye el a mobilt a 280 kilométerre lévő nőnek. A Keleti pályaudvaron a mozdonyvezető átadta a készüléket a hölgynek, aki megköszönte a segítséget.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság információi

A BRFK folyamatosan tájékoztatja a társadalmat a hazánkba érkező menekültek számáról. Szerdán például több mint 1000 menekültet fogadtak Budapesten, kedden ez a szám meghaladta az 1600-at. Mai adatok szerint Magyarország területére 2022. március 23-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6 480 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7 129 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 1 925 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal viszik a BOK csarnokba. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken az emberek és a gyermekek elhelyezését az együttműködő hatóságok oldják meg. A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatóival Kőbánya felső vasútállomáson segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A BRFK beszámolt arról is, hogy a helyszíni kommunikáció elősegítéséért 31 ukrán tolmáccsal kötöttek megbízási szerződést, és saját állományból is biztosítanak tolmácsot.