Homolya Róbert az UIC Európai Vezető Bizottságában

Nemzetközi uic konferencia EMC Hírvonal

2021.12.09 15:59
szerző: CER/MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) 2021. december 7-én megrendezett 33. Európai Regionális Közgyűlése dr. Homolya Róbertet választotta meg a szervezet Európai Vezető Bizottság (EMC) közép-kelet európai képviseleti tagjának. A MÁV-Volán csoport első alkalommal tölti be az európai regionális posztot a testületben, amelynek tisztújítására kétévente kerül sor. A mostani mandátum a 2022–2023-as időszakra szól.

A megválasztás kiemelt sikerként értékelhető, mivel a tisztség révén lehetőség nyílik a MÁV-Volán csoport eredményeinek nemzetközi színtéren való bemutatására, elismertségének, kapcsolati tőkéjének növelésére. A regionális képviseleti státusznak köszönhetően a MÁV érdekérvényesítési ereje tovább erősödhet a nemzetközi szervezetben, hiszen ezzel a mandátummal a  globális Irányító Bizottságában is helyet kap.

Az európai régió elnöke a következő két évben ismételten a tisztséget jelenleg is betöltő, portugál Francisco Cardoso dos Reis (IP) lesz. Továbbra is a tagok között szerepelnek az olyan vasutak csúcsvezetői, mint az olasz FS, a német DB, a francia SNCF, a lengyel PKP és az orosz RZD. Az Európai Vezető Bizottság kiemelt szerepet játszik az európai régió munkájának irányításában: előkészíti a közgyűléseket, javaslatot tesz a működés irányelveire, a régió tevékenységének stratégiájára.

Az UIC 2021. december 9-én megrendezett 99. Világi Közgyűlésén a szokásos év végi jelentéseken  túlmenően a 2022. évi projektek munkaprogramját is ismertették, amelyben a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. egyes szakszolgálatai is aktívan érintettek. A pénzügyi, standardizációs és kutatási kérdések mellett a százéves fennállását ünneplő UIC ismertette centenáriumi évének tervezett programjait. A jubileum megünneplése - a gazdag múlt felidézésén felül - jó alkalom a szektor jelenének és jövőjének áttekintésére is. A vasút történelmi lehetőséget kap pozícióinak megerősítésére a fenntartható mobilitásban játszott szerepe révén. Ennek kiaknázását szolgálja a centenárium keretében jövő év elején megjelenő szektorális kiáltvány, amely a következő évekre körvonalazza az UIC stratégiai irányvonalát is.