Homolya Róbert szerepelt az Európai Vasúti Díj átadóján

Nemzetközi Hírvonal

2022.02.10 15:25
szerző: CER/MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

Február 8-án online formában rendezték meg az Európai Vasúti Díj átadóját, amelyen az Európát összekötő expresszben résztvevő partnerek kiváló teljesítményükért oklevélben részesültek. Az elismerést személyesen Adina Vălean közlekedésért felelős uniós biztos vette át, a partnerek virtuális falán pedig feltűnt dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója is. Az eseményt követően, február 9-én került sor a CER Vezető Bizottság ülésére.

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) és az Európai Vasútipari Unió (UNIFE) által 2007-ben életre hívott Európai Vasúti Díj átadóján a politikai érdemekért járó Vasúti bajnok díjat és a technikai érdemeket elismerő Vasúti úttörő díjat, valamint a Vasút Európai Évének három fontosabb eredményéért különleges elismerést adtak át. A díjátadóról készült videófelvétel az esemény honlapján tekinthető meg.

A Vasút Európai Évének kiemelt eseményének megszervezéséért az Európát összekötő expressz (CEE) partnereinek oklevelet adtak át. A szerelvény 2021. szeptember-októberben 36 nap alatt 20.000 km-t tett meg Európa 26 országán keresztül, több mint 40 vasúti partner önkéntes hozzájárulásával. A vonat egyik vagonját a MÁV-START biztosította, amelyben az Európai Bizottság kiállítást rendezett be. A Bizottság kezdeményezésével megvalósuló CEE-projekt arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasút képes összekapcsolni az Európai Uniót. A díjat személyesen átvevő Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja felhívta a figyelmet, hogy továbbra is reflektorfényben kell tartani a vasutat, miközben a Bizottság konkrét intézkedésekkel törekszik a hiányosságok orvoslására. Az elismerés átadásakor az Európát összekötő expressz megvalósításában részt vevő partnerek virtuális falon tűntek fel, amelyen a MÁV-ot dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató képviselte.

A Vasúti bajnok díjat Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője és az Európai Parlament képviselője vehette át a vasút népszerűsítéséért az európai fiatalok között. A politikus alapvető támogatást nyújtott a fiatal európaiak ingyenes utazását lehetővé tevő DiscoverEU programhoz, amely a most végződő Vasút Európai Évének és a most kezdődő Ifjúság Európai Évének témáját egyesíti. A Vasúti úttörő díjjal a Bane NOR-t tüntették ki az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) kiépítésére irányuló programjáért. A norvég pályaműködtető vasúthálózatának forradalmasítása érdekében több mint 2 milliárd eurót fektet be az ERTMS telepítésébe, amellyel megnyitja az utat a digitalizáció és az automatizáció előtt. Az Európában eddig egyedülálló nagyságrendű projekt során 4200 km vasúti pályát és 350 állomást szerelnek fel Norvégiában 2-es szintű ETCS-szel 2034-ig.

Február 9-én került sor a CER Vezető Bizottság ülésére, amelyen a MÁV-ot dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató és Kukoda Bernadette nemzetközi kapcsolatok igazgató képviselték. Az eseményen megvitatták a CER költségvetését és 2022-re szóló üzleti tervét, valamint szó esett a járvány és a növekvő energiaárak vasúti szektorra gyakorolt hatásáról is. Az ezt követő közgyűlésen a résztvevők több kiemelt aktuális vasútpolitikai témát vitattak meg, mint például az európai forgalomirányítás, a vasúti árufuvarozási folyosók, valamint az európai vasúti személyszállítás fellendítését célzó cselekvési terv kérdéskörét.