Helyzetkép az Ukrajnában zajló eseményekkel kapcsolatban

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet nyomán több olyan humanitárius intézkedést is bevezetett a MÁV-Volán-csoport – összhangban és együttműködésben egyéb szervezetekkel –, amelyek a menekülők megsegítését szolgálják. A továbbiakban több, a kollégák számára is fontos információt közlünk, amelyek a menekültek naprakész tájékoztatását segítik elő.

  • A Keleti és Nyugati pályaudvaron Elsősegélynyújtó/orvosi helyiségeket alakítanak ki, amelyek rendbetételét megkezdték, a tevékenység végzését tervezetten 03.11-én 8:00-tól kezdi meg a Mentőszolgálat. Az érkező menekülteket piktogramok és irányító táblák segítik.
  • A Keleti és a Nyugati pályaudvaron a T-System mobil töltőpontokat helyezett ki.
  • A Védelmi Bizottság a Keleti pályaudvaron ideiglenes melegedőpontként a Lotz terem Kormányablak felöli (és addig terjedő) szárnyát jelölte ki. A kormányablak a Baross téri bejárat felöl közelíthető meg.
  • A Lotz terem kijárati oldalára 10 db mobil WC-t helyeztek ki.
  • A Keleti pályaudvarra érkező menekülteket a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat, továbbá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége fogadja és útbaigazítást adnak részükre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával pedig tovább szállítják mindannyijukat a Lotz teremben történő regisztrációt követően. Budapest-Keletiben az autóbuszok kiállását és közlekedését a Budapesti Rendőrfőkapitányság (BRFK) biztosítja a Thököly úti parkoló lezárásával.
  • A Nyugati pályaudvarra érkező menekülteket a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt, továbbá a HIT Gyülekezete Szeretetszolgálata fogadja és útbaigazítást adnak részükre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával pedig tovább szállítják mindannyijukat a Királyi Váróban történő regisztrációt követően.
  • A kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Katasztrófavédelem és Román István kormánymegbízott rendelkezése alapján pandémiás vizsgálóállomást alakított ki Záhony állomás protokolltermében, a menekültek COVID szűrése céljából.
  • Gyékényes állomáson humanitárius okból a forgalmi koordinátor irodájába ásványvíz kerül raktározásra, a menekültek ellátását az állomás saját hatáskörben szervezi, a tolatásvezető, kocsirendező, vonatfelvevő bevonásával.

Szolidaritási menetjeggyel és különvonatokkal kapcsolatos adatok:

2022. február 27-én bevezetésre került a szolidaritási menetjegy, február 28. napjától a MÁV-START belföldi járatain ingyenesen utazhatnak az ukrán állampolgárok. Az utazást bármely vasútállomáson megkezdhetik, a jegyváltáskor csupán az úticélt kell megadni és személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell igazolni az ukrán állampolgárságot. Összesen (február 27-től március 9-éig) 58 407 darab ilyen jegyet adott ki a vasúttársaság. Február 28-ától március 10-éig 59 darab különvonatot közlekedtetünk, amelyeken 21916 fő utazhatott tovább.

Volánbusz:

A Volánbusz az ukrán–magyar határ mentén négy helyszínen, valamint a budapesti vasúti fejpályaudvarokon biztosít autóbuszokat – szükség esetén azonnali indulásra készen – az Ukrajnából érkező menekültek elszállítására. A társaság a Nyugati pályaudvarnál melegedő buszokat is biztosít. Állami közszolgáltató vállalatként a Volánbusz rugalmasan alkalmazkodik a menekülthullám miatt esetleg jelentkező megnövekedett utazási igényekhez.

A Baptista Szeretetszolgálat segélypontot telepített a budapesti Népligetben: 2022. március 4. óta az autóbusz-állomás aluljárószintjén nyújtanak támogatást és segítséget az Ukrajnából érkező menekülteknek. A Volánbusz fővárosi autóbusz-állomásán elsősorban olyan menekültek fordulnak meg, akik szeretnének mielőbb továbbutazni hazánkból, mert egy másik országban rokonok, barátok vagy ismerősök várják őket. Abban a két-három napban, amelyet nálunk töltenek, minden támogatásra szükségük van, amit a segélyszervezetek vagy éppen kollégáink nyújthatnak nekik. Naponta 2-300 rászoruló fordul a Baptista Szeretetszolgálat állomásunkra települt munkatársaihoz, akik amellett, hogy enni- és innivalóval látják el őket, segítenek nekik az ügyintézésben, jegyváltásban, szálláskeresésben, tolmácsolnak és tanácsot adnak – sőt, ha belefér az ott töltött időbe és éppen van rá kapacitásuk, lelki segélyt is nyújtanak az Ukrajnából érkezőknek.

Mindezen felül szeretnénk köszönetet mondani az összes kollégánknak, akik a megnövekedett pszichikai és fizikai terhelés ellenére újból és újból bizonyítják emberségüket és rátermettségüket.