Helyére került a Nyugati toronyteteje

Nyugati pályaudvar Hírvonal

2020.10.26 09:37
szerző: MÁV KIG

A Nyugati pályaudvar tetőszerkezeti felújításának részeként helyére emelték a csarnok 10-es vágány melletti toronytetőjét. Új üvegtábláinak beépítése is folyamatosan halad. Megkezdődött a tetőszerkezet bontása a Teréz körút és Nyugati tér sarkán található két tornyon is.

A Nyugati pályaudvar teljes, mintegy 8200 négyzetméteres tetőszerkezete felújításra kerül. Óriási előrelépés, hogy helyére emelték a csarnok bal oldali tornyát, mely 19 méterre magasodik a párkány fölé. Jó ütemben halad a tetőszerkezet üvegezése a Teréz körút felől. Kevésbé látványos, ám nagyon fontos része a munkáknak, hogy megkezdődött a tetőszerkezet bontása a Teréz körút és Nyugati tér sarkán található két tornyon. Ezen építményekről darabokban, szakaszosan távolítanak el kisebb elemeket, hogy később megújulva visszaépítsék azokat.

Image

 

Az ősz elején elbontották és felújítják a peronvégi táblákat és az óraszerkezetet is. A lámpatestek, a hangszórók és a kábelezés bontása is folyamatos, a pallózás mellett épül az új csapadékvíz elvezető-rendszer. Folyamatban vannak az asztalos díszítő munkák és a főpárkány restaurálási munkálatai, új gipszdíszek és húzott főpárkányvakolat készül.

Korábban a csarnokba futó vágányok felsővezeték-hálózatát szerelték, és a csarnok előtt új, ideiglenes ütközőbakokat építettek be a 10-13. vágányok lezárására, hogy a külső sínpárok a felújítás alatt is használhatók legyenek a vonatforgalom számára. Megépült a csarnokban egy 70 ezer légköbméteres térállvány, jelenleg további állványok építése zajlik. Egy 7000 négyzetméteres védőhálót is kialakítottak az utasok és a munkások védelme érdekében, valamint két toronydaru is felépült.

A Nyugati pályaudvar utascsarnokának több ütemű lezárása idején a december 7-ig tartó időszakra vonatkozó menetrendek és a részletes utastájékoztatás elérhető a www.mav.hu/nyugati oldalon. A tető átadása több szakaszban, 2021. II. negyedév és 2022. II. negyedév között valósul meg.