Figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampány indult

vasútbiztonság Hírvonal

2022.04.12 09:04
szerző: MÁV KIG

A vasúti átjárós balesetek száma 2022-ben drasztikusan megemelkedett, ezért vállalatcsoportunk országos közlekedésbiztonsági kampányt indított elsősorban a figyelemfelkeltés és a közlekedési morál javítása érdekében. Egy-egy vasúti baleset traumát okoz a vonaton tartózkodó munkatársaknak, még akkor is, ha nem hibásak a balesetek bekövetkeztében. Idén, április 11-ig harminckettő vasúti átjárós baleset történt a KRESZ megszegése vagy figyelmetlenség miatt, amelyekben tizenhatan meghaltak, egy híján annyian, mint tavaly egész évben. A www.mav.hu/erjhaza aloldalon elrettentő baleseti helyszíni fotók, magyarázó- és alap vasútbiztonsági információk és a témában készült saját videók találhatóak.

A vasúti baleseti statisztika idén drasztikus emelkedést mutat, kevesebb, mint kétnaponta történt baleset a KRESZ szabályok megszegése, vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt. Eddig már 30 ember vesztette életét vasúti átjáróban vagy tiltott helyen tartózkodva, közel fele annyi, mint tavaly egész évben. Most induló balesetmegelőzési kampányunkban szerte az országban, de kiemelten a vasúti átjárók közelében találkozhatunk figyelemfelkeltő plakátokkal. Online felületeken is megjelennek vasútbiztonsági témájú üzeneteink, filmjeink. Legfőbb cél a balesetmegelőzés: felhívni a figyelmet arra, hogy a balesetek elkerülhetők lennének, ha a gyalogosok és a gépjárművezetők figyelmesen, kiemelt körültekintéssel, a közlekedési szabályok betartásával közelítenék meg a vasúti átjárókat.

Kezdeményezzük a közúti-vasúti szintbeni átjárók tarthatatlan baleseti statisztikáival összefüggésben többek között a KRESZ szabályok megsértőinek drasztikus szankcionálását.

Magyarországon 2021-ben összesen 62 ember halt meg vasúti balesetben a KRESZ szabályok megszegése, vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt. Vasúti átjárós baleset 86 volt, amiből 16 követelt emberéletet 17 áldozattal, 15 végződött súlyos- és 14 könnyű sérüléssel, a többi esetben anyagi kárt regisztráltunk. Tiltott helyen tartózkodás miatt 69 személyelütés történt, és 17 olyan utasbaleset, amelyek során például az utas a mozgó vonatból kiugrott, vagy arra felugrott. Ezekben a balesetekben 45 ember vesztette életét, 19-en súlyosan és 38-an könnyen sérültek meg. A baleseteknek hozzávetőlegesen a fele történt vasúti átjárókban, ezeknek az átjáróknak mintegy hetven százaléka fény- vagy félsorompóval biztosított. Legalább ugyanannyi vasúti baleset történik évente tiltott helyen tartózkodás, illetve a mozgó vonatra fel-, vagy arról leugrás miatt.

A MÁV-START mozdonyvezetőjének, Molnár Péternek a húszéves pályafutása során 6 gázolása volt. A vele készült interjú az alábbi linken megtekinthető: https://youtu.be/F4rBIJKe9xc

A vasúttársaság mellett Magyarország Ügyészsége is figyelemfelhívó kampányt indított, a közlekedési bűncselekményekről. A sorozat első részének egyik fő témája a vasúti közlekedés biztonsága. A videó az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/mGJSnxRcFOE