Szolnok Hírek

Felületelőkészítő- és fényező csarnok épül Szolnokon
2020.10.19 12:00
szerző: Sin Bettina

A MÁV-START Zrt. Szolnok Járműjavítójában megkezdődhet az új, háromállású felületelőkészítő- és fényező csarnok kivitelezése. A beruházás értéke nettó 815 millió forint. A közel ezer négyzetméteres csarnok várhatóan 2022 első negyedévében készül el.  A fejlesztésnek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban készülhetnek majd az új IC+ kocsik is.

A MÁV-START Zrt. a nyertes BOLAX Kft.-vel írta alá a kivitelezésre vonatkozó szerződést, a sikeres közbeszerzési eljárást követően. A beruházásnak köszönhetően három olyan álláshely épül ki, melyben különböző vasúti járművek, például az IC+ kocsik felületelőkészítése és fényezése zajlik majd. Az új csarnokban a felépítmény javítását, a járműszekrény, alkatrész és részegység alapozását, gittelését, levegős-vizes csiszolását lehet majd elvégezni. Az egyik álláshelyen kombinált fényezőszárító ipari kabint, a másik kettőben egylégterű felületelőkészítő tevékenységre alkalmas munkaterületet alakítanak ki.

A szolnoki telephely jelenleg  nem rendelkezik megfelelő nagyságú vasúti szekrény felületelőkészítő művelet végzésére alkalmas zárt  munkaterülettel, és a javítandó vasúti járművek járműszerkezeti munkáinak egy részét külső partnerek végzik. A csarnok átadását követően a MÁV-START Zrt. járműparkjának fejlesztése gyorsabb és hatékonyabb lesz. Az IC+ kocsik gyártása, a régebbi járművek arculati megújítása felgyorsulhat.

Kerékgyártó József vezérigazgató a beruházásról elmondta: „Az új csarnok egy meglévő, mára elavult műhelyrész helyére épül majd, és a tervek szerint 2022 elejére készülhet el. A beruházás tíz-tizenöt új munkahelyet teremt, és a már ott dolgozó mintegy 1200 embernek is stabilitást jelent. Jelenleg három IC+ kocsit tudunk havonta kibocsátani, a beruházás után már havi négy is elkészülhet, ennek köszönhetően az IC-flotta sokkal gyorsabban tud majd megújulni.”

A 90 darabos szériából jelenleg már több mint 40 új IC+ kocsi közlekedik az országban. A napokban további három jármű teljesítette emelt sebességű futópróbáját, a hatósági próbaüzemi engedély megszerzése után várhatóan jövő hét második felében állnak forgalomba. Az 50. IC+ pedig év végére készülhet el.