Fecskebölcsőkkel gazdagodtak Dél-Dunántúl felvételi helyei

környezetvédelem Hírvonal

2021.03.18 10:20
szerző: MÁV KIG

A magyarországi fecskék száma erősen csökken, ezért a Pécsi Területi Igazgatóság, a helyi közfoglalkoztatási iroda és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefogott, és mesterséges fecskebölcsőket szereltek fel számos dél-dunántúli vasútállomáson, hátha ez a gesztus meghozza a madarak kedvét a családalapításhoz.

A fecskéknek mindig is kedvelt lakóhelye volt a vasútállomás. Az utóbbi években azonban az épületek modernizálása miatt sok madár inkább máshol választott lakhelyet magának. Ezért döntöttek a kerámiából épült „műfészkek” felszerelése mellett a szakemberek. A fecskefészkek kihelyezését a közfoglalkoztatási szervezet készítette elő. A fecskebölcsőket és a fecskepelenkaként funkcionáló deszkákat is ők szerezték be, annak felszerelését a TIZO szakemberei végezték, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei kirendeltségvezetője, Bank László segített. Az területi igazgatóság az ő tanácsait megfogadva határozta meg, hogy hol és hogyan helyezzék fel és milyen módon készítsék elő a bölcsőket a madarak fogadására. A fecskepelenkák későbbi takarítása a közfoglalkoztatottak feladatát fogja képezni.

Image

 

Dombóváron,  Barcson, Osztopánon,  Somogyváron, Lengyeltótin, Beremendi Cementműn és Villányban 18-18 bölcső került kihelyezésre, Szigetvár és Szentlőrinc 27-27 „műfészekkel” gazdagodott.

Image