Elkészült a BGOK új multimédiás stúdiója

oktatás Hírvonal

2022.01.20 12:56
szerző:

A közelmúlt pandémiás időszaka felgyorsította a MÁV Szolgáltató Központ Baross Gábor Oktatási Központban az elektronikus oktatási formák fejlesztését és használatát. Ennek jegyében 2021 során a központ dolgozói a Luther utcai központi épület III. emelet, 32-es termének átalakításával egy több célt szolgáló műtermet alakítottak ki, amely Stúdió32 néven kezdte meg működését.

A stúdióhelyiség akusztikailag szigetelt, így egyaránt alkalmas e-learninges és egyéb támogató multimédiás tananyagok hanganyagának, narrációjának elkészítésre. Lehetőség van videófelvételek, videótananyagok, videóüzenetek rögzítésére is, az előadó munkáját könnyen kezelhető, digitális súgógép segíti, az illusztrációk, a hátterek, a kiegészítő tartalmak megjelenítését pedig greenbox technika szolgálja. A stúdió technikai feltételei lehetővé teszik a streamelt (online) közvetítést is a rögzítés mellett.

A stúdió előterében kialakított irodarészben a képzésfejlesztési szakértők megfelelő munkakörülmények között, speciális szoftverek segítségével végezhetik el az előkészítő- és utómunkákat, úgy, hogy ezzel nem zavarják meg a felvételt. Az előkészítő helyiségben lehetőség nyílik a szöveg- és forgatókönyvek egyeztetésére, kidolgozására, valamint az előadók felkészítésére a felvételhez. A látszólag egyszerű feladat az éles helyzetben a „Tessék, felvétel!” mondat elhangzása után percről-percre nehezebbé válik, ezért munkatársaink beszéd- és előadástechnikai tanácsokkal, szükség esetén pedig testtartást javító gyakorlatokkal segítik a felvétel gördülékenységét és az esetleges lámpaláz leküzdését.

A kitűzött célok szerint 2022-ben több vasútszakmai tananyag professzionális feldolgozása és támogatása valósulhat meg belső keretek között a BGOK munkatársainak közreműködésével. A tervek között szerepel a forgalmi utasítások egyes részeinek animálása, amiket a stúdióban előállított narráció egészít ki.

A BGOK célja a vasúti képzés folyamatos modernizációja, a kor elvárásainak és színvonalának megfelelő új tartalmak előállítása, ezzel is hozzájárulva a vasutas társadalom tudásának fejlesztéséhez. Ezen új beruházás megvalósulása egy újabb lépés ezen az úton, de nem csak a BGOK, hanem a teljes cégcsoport számára is, a stúdió ugyanis egyeztetés alapján a többi leányvállalat számára is elérhető.