Dr. Homolya Róbertet alelnökké választotta az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége

CER homolya róbert elnök Hírvonal

2020.09.24 15:19
szerző: NKI

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) alelnökké választotta a MÁV elnök-vezérigazgatóját. A szervezet szeptember 21-i online közgyűlésén megválasztott alelnökének mandátuma 2021 végéig szól. E tekintélyes pozíció emeli a vállalatcsoport nemzetközi presztízsét, valamint erősíti a társasági és a magyar vasúti érdekek képviseletét.

A CER tevékenysége az elkövetkezendő években olyan stratégiai témákra fókuszál, mint például az európai zöld megállapodás megvalósítása, amelynek fontos eleme lehet a környezetbarát vasút súlyának növelése az EU-ban.  Dr. Homolya Róbert szerint rendkívül fontos időszakban kapta meg a megtisztelő pozíciót, hiszen az uniós zöldmegállapodás áll a gazdaságélénkítő helyreállítási csomag középpontjában, melynek megvalósításában kulcsfontosságú szerepet játszik a vasút is. Éppen ezért a szektor egységes és közös fellépése elengedhetetlen. Új posztján igyekszik aktívan hozzájárulni a szervezet munkájához.

A választás mellett a közgyűlésen elfogadták többek között a szervezet 2021-es költségvetését, és megválasztották Alberto Mazzola vezérigazgatót, aki jövő januártól gyakorolja tisztségét. Az ülésen megvitatták a 2021-2027-es időszakra javasolt uniós költségvetést, amely a korábbi büdzsén felül egy 750 milliárd eurós új helyreállítási alapot is tartalmaz majd.

A találkozón a résztvevők kitértek az európai vasút évére is. A közgyűlés napirendjén szerepelt az EU fenntartható és intelligens mobilitási stratégiája, az európai vasúti kutatással foglalkozó Shift2Rail következő generációja, valamint a vasúti árufuvarozást megreformáló innováció, amely lehetővé teszi a teherkocsik digitális, automatikus összekapcsolását.