CER-egyeztetés a koronavírussal összefüggő intézkedésekről

CER Homolya Róbert Hírvonal

2020.05.06 04:29
szerző: MÁV KIG

2020. április 30-án webkonferencia keretében vitatták meg az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) Vezető Bizottságának tagjai a COVID-19-el összefüggő intézkedéseket. A CER felvázolta az uniós döntéshozókkal folytatott egyeztetéseit a válság következményeinek enyhítése érdekében, a vasútvállalatok vezetői pedig bemutatták a járvánnyal összefüggésben hozott intézkedéseiket. 

A CER számos uniós döntéshozóval vette fel a kapcsolatot, és hangsúlyozta a vasúti szektor helytállását a válságban. Jelen helyzet megmutatta a vasút kulcsszerepét a gazdaság működésében, amelyet fontos a jövőben erősíteni különös tekintettel az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek megvalósítására. A lobbiszervezet javasolta a Bizottságnak, hogy rugalmasabb szabályokat vezessenek be az uniós források igénybevételére annak érdekében, hogy enyhítsék a válság vasúti szektorra gyakorolt gazdasági következményeit.

A résztvevők ismertették a társaságaik által tett intézkedéseket a járványügyi helyzethez kapcsolódóan. Kitértek többek között a vasúti alkalmazottak és az utasok tájékoztatásával, a járművek és az állomások tisztításával, a maszkok beszerzésével és használatával, illetve a kapacitás-kihasználtsággal kapcsolatos tapasztalatokra. Ezenkívül bemutatták a vasútvállalatok által alkalmazott eszközöket az utasszám szabályozására vonatkozóan a megfelelő távolságtartási szabályok betartásának lehetővé tétele érdekében.

Dr. Homolya Róbert elmondta, hogy a MÁV folyamatosan tájékoztatja munkavállalóit és utasait elektronikus csatornákon a járványügyi helyzetről. A társaság kézfertőtlenítő folyékony szappant, maszkot és védőkesztyűt biztosít a területen dolgozó munkatársai részére. Számos állomáson az utasok rendelkezésére áll mobil kézfertőtlenítés, valamint érintésmentes kézfertőtlenítő-adagolók. Kiemelte, hogy az üzemben lévő járműveket napi szinten fertőtleníti a vállalat. A hétköznap tanszünetes menetrendben közlekedő vonatok 30 százalékos maximális kihasználtsággal működnek annak érdekében, hogy biztosítható legyen az utasok közötti 2 méteres távolság. Hangsúlyozta, hogy a vasúttársaság arra ösztönzi az utasokat, hogy a MÁV-applikáción vagy online vásárolják meg jegyüket. Különleges intézkedésként hozzátette, hogy a MÁV-START a nemzetközi menet- és helyjegyeket visszatéríti május 31-i vagy azelőtti érvényesség esetén. Ezenkívül a vasúttársaság március vége óta korlátlan díjmentes utazást biztosít minden egészségügyi dolgozó részére.

Az ülést Andreas Matthä, az ÖBB vezérigazgatója vezette. A CER Vezető Bizottság tagjaként a megbeszélésen részt vett többek között a német DB, a lengyel PKP, az olasz FS, a spanyol RENFE, valamint a francia SNCF vezetője. Meghívott vendégként jelen voltak a svéd ASTOC, a dán DSB és a svájci SBB vezetői is.