Budafokon mutatták be a "Tisztítsuk meg az Országot!" program eddigi eredményeit

illegális hulladék Hírvonal

2021.01.28 16:55
szerző: MTI – MÁV KIG

Január 28-án Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Karsay Ferenc, Budapest XXII. kerület polgármestere sajtótájékoztatón ismertette a "Tisztítsuk meg az Országot!" program kedvező hatásait.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően kiemelt feladatként kezeli a hulladékképződés és illegális lerakás visszaszorítását. A „Tisztítsuk meg az Országot!” program célja az ország területén elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása.

A Budafokon tartott sajtótájékoztatón Schanda Tamás kiemelte: Együttműködéssel lehet csak megtisztítani az országot az illegálisan lerakott hulladéktól, ebben nagy segítséget jelent a Hulladékradar-alkalmazás, amelyen keresztül a szennyezett területek bejelenthetők. Az alkalmazás letöltése ingyenes és a használata is egyszerű. Több mint 11 ezren regisztráltak eddig, és már ennyi ember is rengeteg illegális hulladéklerakót segített feltérképezni. Csak az eddigi bejelentések több mint 650 roncsautóról, mintegy 1300 gumiabroncs-halomról, több mint 4000 nagy és több mint 1600 még nagyobb, 5 köbméternél is kiterjedtebb, vegyes összetételű szeméthegyről érkeztek az ország különböző pontjairól. Az államtitkár arról is beszélt, hogy nem elég listázni az illegálisan kirakott szeméthalmokat, el is kell szállítani onnan a hulladékot, ebben pedig hatalmas munkát végeznek a közreműködő partnerek, például a MÁV, a Magyar Közút, az erdészeti társaságok és a nemzeti parkok, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság is.

Image

 

Dr. Homolya Róbert nyilatkozatában kifejtette a MÁV illegális szemétlerakás elleni küzdelmének részleteit. Eddig országosan mintegy 550 helyszínen mért fel a vasúttársaság illegálisan elhagyott hulladékot. Ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi felmérések alapján vasúti területeken 11.000 m3 illegálisan elhagyott hulladék található, mintegy 36.000 m2 területen. A MÁV az új programhoz készített friss hulladék-felmérés, valamint a HulladékRadar applikáción keresztül eddig beérkezett mintegy 300 bejelentés alapján tervezi és folyamatosan végzi az elszállításokat. A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről 2020 évben végzett illegális hulladék elszállítások összmennyisége meghaladta a 2120 tonnát, amely csaknem nettó 107 millió forintba került. Az illegális hulladékhalmok nagy része Budapesten és Pest megyében keletkezett, ezeken a területeken több mint 1230 tonna illegálisan elhagyott hulladék elszállításáról gondoskodott a vasúttársaság, közel nettó 63 millió forint értékben. 

Image

 

Tavaly nyáron Budafokról, a Háros utca környékéről mintegy 70 tonnányi illegális hulladékot szállított el a vállalat. A MÁV öt év alatt országos szinten mintegy 19.000 tonna illegális hulladék elszállításáról gondoskodott, hozzávetőlegesen fél milliárd forint költséggel.

Decemberben a Tisztítsuk meg az országot! program év végi akciójában a MÁV-csoport közel 700 munkatársa vállalta önkéntesen, hogy egy héten keresztül a vasúti sínek mentén, az állomások közelében gyűjti össze az illegális hulladékot, és segíti a terület megtisztítását. Az egy hét alatt összegyűjtött hulladék mennyisége elérte a 3,5 tonnát.

Fotók: ITM / Véssey Endre