Bokrétaünnep a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Táborban

Gyermekvasút Hírvonal

2022.03.24 14:00
szerző: MÁV-KIG

A budapesti Gyermekvasút táborában nagy lesz az öröm idén nyáron: a gyerekek már egy megújult épületben élvezhetik a szünidőt és a vasutas kalandokat. A szállásépületet a mai napon bokrétával díszítették, hamarosan az épület melletti parkos terület is teljesen megújul, a gyerekek és a látogatók nagy örömére.

Nincs gond a vasutas utánpótlással. Gyermekvasutasnak lenni napjainkban ismét egyre népszerűbb a fiatalok körében, tanévről tanévre maximális létszámmal indulnak a tanfolyamok, a nyári avatási ünnepségeken az elmúlt két nyáron is 160-170 ifjú vasutas tett ünnepélyes fogadalmat. Jelenleg 700 gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgákkal és a februárban indult tanfolyamon is százan tanulnak. A szolgálatokon kívül is összetartó közösséget alkotnak a gyermekvasutasok: rengeteg szabadidős programon vesznek részt, a tanév egyik csúcspontja a kéthetes nyári táborozás, mely életre szóló élményeket ad a fiataloknak. A hűvösvölgyi tábor 1962 óta üzemel, most a napjainkra már elavult, régi faházak helyére a vasúttársaság egy korszerű szállásépületet építtet, és a körülötte lévő parkot is teljesen megújítja.

Image

 

A bokrétaünnepen Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a közlekedési ágazatban dolgozó szakemberek utánpótlása, melyhez kiváló szakmai alapokat jelenthet a gyermekvasutasként eltöltött pár év, és sok fiatal itt válik egy életre elkötelezett vasutassá. Dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt években látványos felújításokba kezdett a vasúttársaság a Gyermekvasúton is: két éve adták át a megújult hűvösvölgyi végállomást, jelenleg is zajlik Csillebérc állomás rekonstrukciója, és a jövőben is nagy figyelmet kell fordítani az utasok kiszolgálásával összefüggésben az állomások és a kisvasúti járművek felújítására.

Image

Az ünnepségen az épület tetejére bokrétát helyeztek el, az érdeklődők megtekinthették a készülő létesítményt, megnézhették a már berendezett mintaszobát. Az új, kétszintes szállásépület nyaranta 23 nyolcágyas szobával, modern vizesblokkokkal ad majd otthont a gyerekeknek, egyszerre akár száznyolcvannak is.  A parkban több közösségi teret alakítanak ki, melyek sportolásra, közös játékra alkalmasak, új térbútorokat helyeznek el ivókutakkal és párakapuval. A projekt költsége 600 millió forint, melyet a MÁV saját forrásból biztosít, a terveket a Fiatal Építészek Műhelye készítette.

A tábor ünnepélyes átadása a tanévben indított két tanfolyamot elvégző gyermekvasutasok avatásával egyszerre lesz júniusban.

Image