Átadták a felújított buszállomást Kiskunhalason

Volánbusz Hírvonal

2022.07.21 09:13
szerző: Volánbusz Kommunikáció

Kiskunhalason önkormányzati fejlesztés keretében a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatást nyújtó autóbusz-állomás épült, amely mind az utasoknak, mind a munkavállalóknak kulturált körülményeket biztosít. A július 16-i ünnepélyes átadón Kállai Éva közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkár és Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója egyaránt hangsúlyozta: a fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedési eszközöket.

A kiskunhalasi autóbusz-állomás 51 autóbusszal és 85 autóbusz-vezetővel biztosítja a közszolgáltatást. Évente 34 ezer induló, 13 ezer átmenő és 33 ezer érkező járaton csaknem 1 millió utas érinti az állomást.

A belváros szívében található régi épületet és a kocsiállásokat elbontották, teljesen új kialakítással új létesítmény valósult meg az önkormányzati projekt keretében, 395 millió forint értékben. A Volánbusz üzemi területe (vezetői irodák, jegypénztár, gépjárművezetői tartózkodó-pihenő helyiség, vizesblokkok) 100 m² területen helyezkedik el. A belső bútorozást, utastájékoztatási eszközöket, vagyonvédelmi eszközöket saját finanszírozásban, közel ötmillió forint értékben biztosította társaság.

Mind a külső peronok, mind az épület belső kialakítása akadálymentes a mozgásukban korlátozott utasok számára. A jegypénztár is akadálymentesen közelíthető meg, s az épületben mozgássérültek használatára alkalmas illemhelyet is kialakítottak. A látássérültek számára mind a külső peronokon, mind az épületben vezetősáv segíti a tájékozódást, valamint hangosbemondós utastájékoztatás történik. Az épületben digitális utastájékoztató monitorok találhatóak.

„A közlekedők döntéseinél, választásainál nagy súllyal esik latba a járművek és az állomások általános állapota, komfortossága, tisztasága is, ezért is fontos azok felújítása” – emelte ki Kállai Éva, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára az új autóbusz-állomás avatóján. Elmondta: a Volánbusz 2018 óta rohamos ütemben korszerűsödő flottával szolgálja ki utasait, az idei év végére már a járműpark majdnem felét a fiatalabb buszok teszik ki. A beszerzések megállították a buszállomány elöregedését, a korábban 13 év fölé emelkedő átlagéletkor még idén 8 évre csökkenhet. Bács-Kiskun megyébe az elmúlt négy évben hatvan új autóbusz érkezett, közülük hét Credobus Econell 12 típusú jármű Kiskunhalasra. A városban régóta váratott magára a több mint félszáz éves állomásépület teljes felújítása, amelynek időszerűségét az évente itt megforduló közel egymillió utas érezhette leginkább – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Bányai Gábor, a Dél-Alföld régió fejlesztéséért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: Kiskunhalason mostantól a 21. századhoz méltó körülmények között fogadhatják az utasokat. A város a komplex közlekedésfejlesztési intézkedéseinek megvalósítására mintegy 645 millió forintot nyert a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által irányított terület- és településfejlesztési operatív programból, az összeg több mint felét fordították az új buszállomás építésére. Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: a TOP-források révén eddig mintegy 4 milliárd forint érkezett a különböző halasi fejlesztésekre és további 1,6 milliárd forintot is nyert a város.

„A közösségi közlekedés a reneszánszát éli, de ehhez megfelelő infrastruktúrát és szolgáltatást kell biztosítani az utasoknak, amely meggyőzi őket arról, hogy érdemes az autójuk helyett járatainkat választani” – fogalmazott Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója, aki hozzátette: ennek kiváló példája most átadott halasi buszállomás, ahol minden olyan szolgáltatás megtalálható, amely a 21. században elvárható.

A város nevében Fülöp Róbert polgármester mondott köszönetet mindenkinek, aki segítette a beruházás megvalósulását.