Átadták Dombóváron a tavalyi év összetett „Best of…” elismeréseit

díj kollégák Pécs Területi Igazgatóság verseny Hírvonal

2022.03.07 13:00
szerző: Pál Zoltán

A bajnokok 2022. február 16-án vehették át a díjakat. A korábbi évekhez hasonlóan a pécsi terület főmenetirányítói, gyékényesi térfőnökei, távközlési-, biztosítóberendezési- és pályás diszpécserei havonta megmérettetnek – így nyerhetik el az adott hónap „Best of…” címét. A verseny objektív módon mérhető és megszámlálható teljesítmények, mutatók alapján dől el annak javára, aki szakszerű és gyors intézkedéseivel, helyes döntéseivel támogatja a vonatforgalom zökkenőmentes lebonyolítását, a menetrendszerűséget, illetve elősegíti a forgalmat zavaró események bekövetkezése után a minél rövidebb ideig tartó szakszerű helyreállítást.

Azon túl, hogy a versenyben résztvevő valamennyi kollégának ez az elsődleges feladata, kötelessége és célja, mégis, mint minden versenyben, úgy itt is vannak ügyesek és még ügyesebbek.

Amikor életre hívtuk a megmérettetést, azzal mindannyian tisztában voltunk, hogy a szerencse faktort nem lehet kizárni a versengés során. Az, hogy kinek a szolgálata/ténykedése eseménytelen és zökkenőmentes, illetve kinél tör be az a széllel és viharokkal érkező hidegfront, mely fadőléseket, vezetékszakadásokat okoz, mikor lesz zárlatos a biztosítóberendezés az oda beköltözött és nyugalmat kereső kígyóktól, mikor hajt a sínekre egy figyelmetlen autós, mikor adja meg magát egy jelfogó, vagy válik szolgálatképtelenné egy mozdony, ez előre bizonyossággal nem prognosztizálható.

Minél hosszabb azonban a vizsgált időszak, a nagy számok törvénye alapján a bekövetkezett kezelendő havária események annál egyenletesebben oszlanak meg a „versenyzők” között. Ezért különösen értékes az év legjobb főmenetirányítója, az év legjobb térfőnöke, vagy az év legjobb szakmai diszpécsere cím. Az a tény pedig, hogy a 2020. évi győztesek közül négyen is duplázni tudtak 2021-ben, azt mutatja, az emberi tényező igenis komolyan befolyásolja a verseny alakulását.

Az ünnepi ebéddel záruló eseményt a dombóvári Csomóponti Főnökség szervezte, azon az öt díjazott kollégánkon kívül részt vettek a terület első számú vezetői, valamennyi érintett szakmai osztályvezető és főnökség vezető. Dombóvár vasútállomás előterében az ott kiállított mozdony körül csoportképek készültek, a nyertesek kezében oklevéllel, serleggel. (Volt olyan nyertes is, aki óvatosságból az igazgató felajánlásaként kapott pálinka különlegességet is magával hozta a fotózásra).

Image

A képen: Regős Péter (T), Tóth Csaba (B), Teszlák Győző (Gs), Szabó Csaba (ig), Kovács Tibor (F), Kajtár Dániel (P)