Alakul a Vasút Európai Évének programterve

Nemzetközi Hírvonal

2020.10.01 16:06
szerző: CER/MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága vitanapot tartott a Vasút Európai Évéről (2021). A résztvevők leszögezték: csak a személy- és áruszállítás vasútra terelésének ösztönzésével érhetők el az EU klímavédelmi célkitűzései.

A plenáris szerv szerint a Vasút európai évéhez kapcsolódó kezdeményezéseknek a politikai és társadalmi vitákra kell összpontosítaniuk, különös tekintettel a határokon átnyúló vasúti kapcsolatok hiányzó elemeinek megépítéséből származó előnyökre.

A 2021-es tematikus programsorozat bizonyosan hozzájárul majd a vasút válságkezelésben betöltött segítő szerepének megerősítéséhez is. A Vasút éve rámutathat: jóllehet a COVID-19 válság különösen súlyosan érinti a vasutakat, a kötött pályás szolgáltatók oroszlánrészt vállalnak az alapvető javak és gyógyszerek szállításában. Az Európai Bizottság Közlekedésért felelős szakbiztosa a járványhelyzetre való tekintettel rugalmasságra szólította fel a jelentéstevőket a programlehetőségek meghatározását illetően.