204 új autóbusz

Volánbusz Hírvonal

2020.12.08 10:55
szerző: Volánbusz

Összesen 204 darab új autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. A beszerzésnek köszönhetően 2021-ben 204 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú jármű kezdi meg szolgálatát a közlekedési vállalat kötelékében. A Volánbusz kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények legmagasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A járműbeszerzésről szóló szerződést 2020. december 7-én írta alá a Volánbusz Zrt. részéről dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató, a Volán Buszpark Kft. nevében Magyar Beatrix ügyvezető, a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. képviseletében pedig Martin Strier ügyvezető igazgató és Hoyos György buszüzletág igazgató.

A megállapodás értelmében a Volánbusz és Volán Buszpark 20,8 milliárd forint+ áfa értékben vásárol 204 darab csuklós járművet. A beszerzés keretében a Volánbusz 7,3 milliárd forint nettó értékben 72, míg a Volán Buszpark Kft. közel 13,5 milliárd forintért 132 darab járművet vásárol. A MAN Lion’s City GL A23 típusú új autóbuszok - várhatóan 2021 nyarától kezdődően - a helyközi elővárosi vonalakon közlekednek majd országszerte.

Image

 

Az 51 ülőhellyel és 55 állóhellyel rendelkező járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, 300 kg teherbírású rámpával felszereltek, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők. Az új autóbuszokat környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamera és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámláló berendezéssel szerelték fel.

A megvalósult beszerzéseknek köszönhetően eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba a Volánbusznál és jogelőd társaságainál. A flotta fiatalítása része a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérése, valamint Magyarország buszstratégiájának megvalósítása érdekében tett intézkedéseknek. Ennek érdekében 2021-re összesen 827 darab helyközi és 1 helyi elektromos autóbusz beszerzése szerepel a Volánbusz tervei között.