176.000 tervrajz vált digitálisan is elérhetővé

digitalizáció tervrajz MÁV Hírvonal

2021.06.23 16:25
szerző: MÁV-KIG

Lezárult a MÁV SZK Menedzsment Támogató és Ügyviteli Szolgáltatások Üzletágának három éves projektje, a MÁV Műszaki Tervezés (volt MÁVTI) Mészáros utcai tervtárának digitalizálása. Ennek eredményeként 176.000 tervrajz, valamint szöveges tervdokumentáció vált digitálisan hozzáférhetővé, emellett az eddig a földszinti tervtári- és a pincehelyiségekben zsúfoltan tárolt tervrajzok fizikailag is rendezett körülmények közé kerültek.

A 2021. május végével befejezett projekt része nem csupán a tervrajzok és dokumentációk digitalizálása volt, hanem azok tárolásának megoldása is. Ennek eredményeként a nagyjából 400 iratfolyómétert kitevő iratanyag immár az Archívum biztonságos, légkondicionált raktáraiban található, ahol több mint 7000 tervtároló dobozban, mappában és hengerben nyert elhelyezést.

A digitalizáció a már említett rendezetlen (és sok esetben a dokumentumok fizikai épségét is veszélyeztető) tárolás mellett azért is volt időszerű, mert ilyen körülmények között a szükséges anyagok előkeresése és a másolat-szolgáltatás is igen komoly nehézségekbe ütközött. A projektnek köszönhetően ez a korábban órákban, vagy akár napokban mérhető idő néhány percre rövidült, de bonyolultabb esetben is csupán néhány órát vesz igénybe. Az adatszolgáltatás ezentúl az Archívum feladata lesz.

A mostanra digitalizált anyagok között vasúti pályák, hidak és biztosító berendezések, vagy épp magasépítmények tervei szerepelnek, az 1950-es évektől kezdődően, 2018-ig bezárólag. A most digitalizált dokumentumokból az eddigi tapasztalatok alapján éves szinten többezer másolatot igényelnek a kollégák, akik mellett tervezők, és tudományos kutatók számára is hozzáférhetők az Archívum anyagai.

A projekt további pozitív hozadéka az is, hogy a Mészáros utcában több helység is felszabadult, amelyek közül az irodákban talajmechanikai labor működhet, a pincehelyiségekben pedig az ehhez szükséges raktárak számára lesz majd elegendő hely.