szeged Pályázat Események

Vasutas fotók kiállítása Szegeden
2020.11.02 13:26
szerző: Vasúttörténeti Alapítvány, delmagyar.hu

„KÉPEK AZ ORSZÁG VASÚTJAIRÓL” címmel október 21-én fotókiállítás nyílt Szeged Vasútállomáson. A kiállított műveket a Vasúttörténeti Alapítvány és a VOKE által közösen meghirdetett „Képek az ország vasútjairól” elnevezésű pályázatra beérkezett fotókból választották ki. A pályázatra 36 vasutas pályázótól 163 db kép érkezett és ebből 44 felvétel látható a kiállításon, amelyet október 21 és november 22 között tekinthetnek meg az érdeklődők a szegedi vasútállomás lépcsőházi csarnokában. 

Az Országos Vasutas Fotópályázatot első alkalommal 1996-ban, a magyar vasút 150 éves évfordulójának apropóján hirdette meg a szegedi alapítvány mindenekelőtt a vasutas élet, a vonatozás és a mozdonyok szépségének népszerűsítése céljából. Nagy József MÁV főtanácsos, az alapítvány kuratóriumi titkára elmondta: 2014-ig tíz alkalommal szervezték meg a versenyt analóg formában.

Az első tíz évben átlagosan 550 kép érkezett be, 2014 óta az alapítvány a VOKE győri művelődési házával közösen hirdeti meg kétévente a pályázatot, immár digitális formában. A beérkezett művek válogatása rendszerint vándorkiállítás formájában járja az országot a következő pályázat lezárásáig. Ennek a körútnak az első állomása idén a szegedi nagyállomás, ahol november 22-ig megtekinthető a tárlat.

Image

A tavaly meghirdetett „KÉPEK AZ ORSZÁG VASÚTJAIRÓL” elnevezésű pályázatra 36 pályázótól összesen 163 fénykép érkezett be az ország minden részéről, amelyek közül 44 fotót válogatott be a zsűri a tárlat anyagába. A felvételek témájuk tekintetében igen nagy változatosságot mutatnak: némely fotón a vasút és a természet harmóniája kerül fókuszba, más fényképeken a mozdonyok és a sínek születésébe, felújítási munkálataiba nyerhetnek bepillantást a szemlélők, néhol az utazás élménye, több felvételen pedig a vasutas élet sajátosságai kapják a főszerepet.


A kiállítás megnyitón négy kategóriában – aktív vasutas dolgozó vagy családtagja, nyugdíjas kolléga, vasutas fotóklub tagja és vasutas dolgozó gyermeke – díjazták a legjobb pályaművek alkotóit. Tíz kategória győztest és négy különdíjast hirdettek. A különdíjazottak között két szegedi vasutas dolgozót is méltattak: Bihacsy Gábor Sándor a Vasutasok Szakszervezete, Gergely István pedig a Vasúttörténeti Alapítvány különdíját vehette át.

Forrás: delmagyar.hu