Recept Életmód

Itt az eperszezon
2021.05.27 15:40
szerző: Sin Bettina

Az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs a világon, és nem véletlenül. Íze ellenállhatatlan, sokoldalúan felhasználható, tetszetős, ráadásul rendkívül egészséges. Cikkünkben megmutatjuk, miért érdemes fogyasztani, és néhány ínycsiklandó receptet is megosztunk az olvasókkal.

Az eper története a francia királyi udvarban indult. Európában csupán az apró erdei szamóca volt ismert, melynek XIV. Lajos is nagy rajongója volt. Az 1700-as években dél-amerikai felfedezők hozták haza magukkal az úgynevezett chilei epret, aminek ökölnyi termései voltak. Az erdei szamóca és a külföldi eper találkozásából született meg a mai, lédús fajta, ami évről évre elárasztja a boltok polcait. Az eper élettani hatásai Mint a bogyós gyümölcsök általában, az eper is rendkívül gazdag antioxidánsokban és flavonoidokban, ezt ragyogóan piros színe is bizonyítja. Az antioxidánsok segítik a szervezet regenerálódását, rákmegelőző hatásúak, lassítják a szervezet öregedési folyamatait. Az eper édes íze ellenére kalóriaszegény, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják (hacsak nem hintik meg porcukorral). Ez a gyümölcs erős gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A hiedelemmel ellentétben az eper a citromnál is több C-vitamint tartalmaz, 10 dkg eper kb. 70 mg C-vitamint rejt! Kiváló mangánforrás, ami szintén gyulladáscsökkentő hatású, akárcsak az eperben egyedülálló kombinációban jelenlevő, egymás hatását növelő fitonutriensek, amik olykor még a gyógyíthatatlan betegekkel is csodákat művelnek. Ugyanis olyan biokémiai reakciókat indíthatnak be, amelyek eredménye a rákos sejtek pusztulása, és végső soron a daganatok megszűnése. Az eperben található polifenolok a cukorbetegek számára kedvezőek, ugyanis gátolják a felesleges menynyiségű cukor feldolgozását a szervezetben. A gyümölcs fogyasztása még az agyműködésre is hatással van, javítja a gondolkodást. Egyetlen hibája, hogy mérhető mennyiségű oxalátot is tartalmaz, ami vese- vagy epekő képződésére hajlamosít, így fogyasztása már kialakult kövek vagy hajlam esetén nem ajánlott.

Epres receptek

Nagyon sok finom ételt alkothatunk eperből, most egy levest, egy piskótatekercset és egy különleges lekvárt ajánlunk az olvasók figyelmébe.

Tejszínes eperkrémleves

Akár vacsorára, akár könnyű előételnek, mindenkor és mindenkinek nagy kedvence a percek alatt elkészíthető leves. Hozzávalók: Fél kg eper, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, 2 dl tej, 1 dl tejszín Elkészítés: A hozzávalókat összeturmixoljuk, pár órára hűtőben pihentetjük (ez akár el is hagyható, de így érnek össze az ízek). Tálaláskor friss eperszemekkel, mentalevelekkel díszítjük. 

 

Image


Epres piskótatekercs

Egy igazi klasszikus a tavaszi szezonra hangolva. Hozzávalók: A tésztához: 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál cukor, 5 db tojás, 1 evőkanál étolaj, 5 evőkanál tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 csipet szódabikarbóna A krémhez: 25 dkg eper, 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Sütőpapírral kibélelt tepsiben laposra simítjuk, 160 fokon 10–15 perc alatt megsütjük, majd melegen, tiszta konyharuha segítségével feltekerjük. Ha elkerülnénk a sütést, vegyünk a boltban kész piskótatekercset! A krémhez a tejszínhabot felverjük, belekeverjük az apróra vágott epret, a mascarponét és a cukrot, majd megtöltjük vele a kihűlt piskótát. A tekercs tetejét porcukorral meghintve díszíthetjük.

 

Image


Bazsalikomos eperlekvár

A zöldfűszer és az eper találkozása egészen különleges ízvilágot eredményez. Hozzávalók: 2 kg eper, fél kg cukor, 1 marék bazsalikom Elkészítés: a gyümölcsöt megmossuk, feldaraboljuk. Egy lábasban feltesszük főni a cukorral, folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot, majd az egészet sterilizált üvegekbe öntjük. Az üvegeket jól bezárjuk, 5 percre fejjel lefele fordítjuk, majd dunszt alatt hagyjuk kihűlni a lekvárokat. 

 

Image


Eper vagy szamóca?

Sokan vérre menő vitákat folytatnak, mi is az eper igazi neve. Az eper hivatalos neve földi eper, vadon termő változata az erdei szamóca, és egyik sem tévesztendő össze a faeperrel, ami az eper fákon termő változata, levele a selyemhernyók kedvenc csemegéje.