Balaton Nyaralás Életmód

I love Balaton
2020.05.29 14:18
szerző: Hum Krisztina

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország vízrajzának meghatározó eleme. Könnyen felmelegedő, sekély vize alkalmassá teszi a fürdésre és sportolásra, élővilága gazdag, a vulkanikus földrajzi környezet sok tekintetben egyedi. – szól a tankönyvi meghatározás. 

De kinek mi jut eszébe, ha meghallja a szót: Balaton? Gyerekkori táborok, felnőttes és később felnőttnyaralások. Vagy csak úgy leruccanások. Nyári koncertek, strandok röplabdája és vizibiciklije, keszeg a horgászbot végén és ropogós-piroson a tányéron. A hajózási szezon és a Kékszalag vitorlásai. Nyáresti fagyi a vízparti sétányon, a pohár hűvös ital egy borpincében. 

 

Olyan néha, akár egy jelenés, ha látod a víz smaragdzöldjét vagy kék csillogását, mint egy tünemény, amit megfogni nem tudsz, csak nézed, csodálod, és nem érted, hogy létezhet a víznek ennyi ragyogása, ennyi színe. Hiszen bármikor látod, újra más és mégis ismerős, kötődünk hozzá ezer szállal, és bárhol járjunk is tudjuk, a magyar tengerhez nincs hasonló sehol a világon.

 

Ezer arca van, és mindet mintha vászonra álmodta volna a festő: amikor kék az ég a napsütötte part felett, és amikor szilaj hullámok ostromolják a parti sziklákat.
Északon a Balaton-felvidék, keleten a Mezőföld határolja, nyugaton a Zalai dombvidék, délen pedig a Somogyi-dombság öleli. A parti települések hangulata, látnivalói, programjai mindenki számára felüdülést nyújtanak, bármilyen igényünk is van. Bakancsosan hátizsákkal vagy biciklivel is útnak indulhatunk, de bálozhatunk is előkelően. Családosan, párosan vagy baráti társasággal – nekünk a Balaton a Riviéra!