Másnap is extra puha diétás sütőtökös pogácsa

 

Diétás sütőtökös pogácsa hihetetlenül puha tésztával, de kevesebb zsiradékkal

és alacsonyabb szénhidráttartalommal, mintha hagyományosan készült volna.

A tésztához adott sütőtök pürével ki lehet váltani a zsiradék egy részét és plusz

vitaminokkal, egyéb értékes tápanyagokkal is dúsítja az egyébként - valljuk be –

a tápanyagokban nem túl gazdag pogácsa tésztát.

A sütőtökös szénhidrátcsökkentett pogácsa színén, illetve ízén mindebből

semmit sem lehet észrevenni.

 

Hozzávalók:

• 6o dkg Dia Wellness 5o % szénhidrátcsökkentett liszt

• 12 dkg sült sütőtök

• 7 g (1 csomag) instant élesztő

• 10 dkg olvasztott vaj

• lo dkg skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)

• 2,5 dkg Dia Wellness parajdi só

• 1 tojás a tésztába +1 tojás a kenéshez

• 3 dl langyos víz

• 15 dkg light trappista sajt a tetejére (ízlés és diéta szerint magokkal helyettesíthető)

 

Elkészítése:

A szénhidrátcsökkentett lisztet és a sót tálba tesszük, összekeverjük. Hozzátesszük

az élesztőt, a sütőtököt, az olvasztott vajat, a skyr-t és a tojást, majd a langyos vizet

apránként hozzáadva robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztát dagasztunk

belőle. Akkor jó a tészta, ha fényes felületű, rugalmas és elválik a tál falától. A

tálat letakarjuk folpack-kal, majd meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát Dia Wellness liszttel megszórt felületre borítjuk ki, majd kb. 2-3 cm

vékonyra kinyújtjuk. Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott pogácsaszaggatóval

kiszaggatjuk és megsütjük a pogácsákat.

A szénhidrátcsökkentett lisztet és a sót  összekeverjük. Hozzátesszük az élesztőt,

a sütőtököt, az olvasztott vajat, a skyr-t, és a tojást, majd a langyos vizet apránként

hozzáadva robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztát dagasztunk belőle.

Akkor jó a tészta, ha fényes felületű, rugalmas és elválik a tál falatot. A tálat letakarjuk

folpack-kal, majd meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát

Dia Wellness liszttel megszórt felületre borítjuk ki, majd kb. 2-3 cm vékonyan kinyújtjuk.

Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.

A leeső részeket a végén összegyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk (nekem ezek a kedvenceim).

A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy hagyunk

közöttük 3-4 cm helyet. Mindegyiknek megkenjük a tetejét felvert tojással és egy-egy csipet

light reszelt trappista sajttal. 2oo fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: legyen minden hozzávaló minimum szobahőmérsékletű vagy langyos, hogy

az élesztő megfelelően tudjon dolgozni kelesztés közben!

 

 

A receptet köszönjük szépen Szaszkó Andinak, a Salátagyár

Diétás Gasztroblog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://salatagyar.hu/extra-puha-dietas-sutotokos-pogacsa/