Fügés-mandulás csavart csiga

9

 

Ha a kakaós és fahéjas csiga mellett kipróbálnánk valami újat,

ezzel fügés-mandulás csavart csigával biztosan mindenkit

elvarázsolunk. A pihe-puha kelttészta és a fügés-mandulás

töltelék nagyon jól működnek együtt, a végeredmény isteni finom!

 

Hozzávalók:

9 db-hoz

a tésztához:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

10 dkg fehér tönkölyliszt + a nyújtáshoz

1 csipet só

1/2 kávéskanál őrölt citromhéj

1,5 dkg friss élesztő

1 dl tej

10 dkg puha vaj

 

a töltelékhez:

15 dkg cukormentes házi fügelekvár

5 dkg darált mandula

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt Bourbon vanília

 

a kenéshez:

1 tojás

 

a tetejére:

eritritpor

 

Elkészítés:

Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, majd a többi hozzávalóval

együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen

a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez összekeverjük a

fügelekvárt a mandulával, a fahéjjal és a vaníliával.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 30×34 cm-es

téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket,

és a hosszabbik oldalánál félbehajtjuk. Éles késsel 3-3,5 cm széles

csíkokra vágjuk, a két végüket ellentétes irányban megcsavarjuk,

majd csiga alakban feltekerjük. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire

tesszük, 15 percet kelesztjük. A felvert tojással lekenjük, és ű

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Miután kihűlt, eritritporral meghintjük.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert

Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/fuges-mandulas-csavart-csiga/