Citromkrémes pite

9

 

Aki szereti a citromos, enyhén fanyar ízeket, annak ez a citromos

pite is ízleni fog.

 

Hozzávalók:

(4 kicsi vagy 1 nagy piteformához)

 

a tésztához:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 3 ek. hideg víz
  • 1 tk. tejföl
  • 5 dkg xilit

 

a krémhez:

  • 3 bio citrom reszelt héja és leve
  • 3 tojás
  • 5 dkg xilit (ízlés szerint lehet adni hozzá többet is)
  • 7 dkg vaj

 

A tésztához a kétféle lisztet, a xilitet, és a felkockázott hideg vajat

összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyors tempóban

összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába

csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve négy

egyforma darabra vágjuk és mindegyik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk,

majd kibéleljük vele a piteformákat. A tésztára sütőpapírt teszünk arra

pedig babot vagy lencsét szórunk nehezékként, hogy ne púposodjon fel

és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük, majd a

babot és a sütőpapírt eltávolítva további 5 percig sütjük. A krémhez, a

tojásokat a xilitet kézi habverő segítségével habosra keverjük egy hőálló

tálban, majd hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és levét és egyneművé

összedolgozzuk. A citromos masszát vízgőz felett, folyamatosan kevergetve

besűrítjük. Ha kellően sűrű, pudingszerű a krémünk, levesszük a gőzről

és belekeverjük a felkockázott vajat. Ha kihűlt a citromkrém, töltsük bele

a tésztakosarakba és tegyük hűtőbe egy éjszakára. A pitéket díszíthetjük

citromfűvel vagy citromkarikával és tejszínhabbal a tetején.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/citromkremes-pite/