Diótorta zabpehelyliszttel

3

 

Zabpehelyliszttel készült diótorta, pudingos diós krémmel töltve.

Klasszikus torta egészségesebb verzióban. A tészta és a krém

elkészítése is egyszerű, aztán már csak össze kell állítani a tortát.

 

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 dkg eritriol
  • 12 dkg teljeskiőrlésű zabpehelyliszt
  • 2 dkg darált dió

 

a krémhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 20 dkg puha vaj
  • 5 dkg xilit
  • 4 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek. rum
  • 1 ek. mandula likőr (elhagyható, helyettesíthető)

 

a torta díszítéséhez:

  • 10 dkg diabetikus fehér csokoládé
  • 5 dkg étcsokoládé
  • fél diószemek
  • szeletelt mandula/mogyoró vagy darált dió a torta oldalára

 

A piskótához habosra felverjük az egész tojásokat gépi habverővel,

közben kanalanként hozzáadagoljuk az eritriolt, majd kézi habverőre

váltunk és hozzákeverjük a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt 24

cm-es kapcsos tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben

20 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a piskótát, hagyjuk pár percig a

kikapcsolt, nyitott sütőben, majd kivéve tegyük rácsra hűlni. Közben

a krémhez a pudingport egy kevés tejjel összekeverjük, hozzáadjuk a

tojások sárgáját. A maradék tejet és a xilitet egy mélyebb tálba öntjük

és vízgőz fölé rakva felmelegítjük. A tejet nem kell felforralni, ha

elolvadt a xilit, hozzáadjuk a pudingos-tojásos keveréket és a vízgőz

fölött, folyamatosan kavargatva besűrítjük a krémet. A puha vajat

kikeverjük a rummal és a mandulalikőrrel és a kihűlt pudingkrémhez

adjuk, majd a darált diót is belekeverjük. A piskótát keresztben két

egyforma lapra vágjuk, az alsó lapot megkenjük a diós krém kétharmadával,

rátesszük a másik lapot és a maradék krémmel lekenjük a torta tetejét és

az oldalát is. A csokoládékat külön-külön megolvasztjuk, először a

fehércsokit egyenletesen elkenjük a torta tetején, majd kiskanállal

rálocsoljuk az étcsokit és fél diószemeket nyomkodunk bele.

Az oldalát szeletelt mogyoróval díszítjük.

Hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/diotorta-zabpehelyliszttel/