Mascarponés torta gyümölccsel

 

Aki szereti a könnyű, krémes, és egyszerűen elkészíthető süteményeket, annak

jó hírem van, mert ez a mascarponés torta gyümölccsel pont egy ilyen darab.

A könnyű piskótához és a tejszínes krémhez nagyon passzol a gyümölcs savassága.

Ugyan most még nincs szezonja az epernek, a málnának vagy épp az áfonyának,

amiket én vegyesen a torta tetejére halmoztam, de lehet helyettesíteni naranccsal,

mandarinnal  kivivel is, attól függően ki mihez jut hozzá, vagy

mi van otthon készleten.

 

Hozzávalók:

18 cm-es tortaformához

 

a piskótához:

  • 3 tojás
  • 4 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 csipet só
  • 6 dkg nyírfacukor

 

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1/2 citrom kifacsart leve
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 dkg nyírfaporcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 csomag zselatin fix (20 g)

 

a tetejére:

  • friss gyümölcs (pl. eper, áfonya, málna)

 

Elkészítése:

A tojásfehérjét a sóval és az édesítőszer felével lágy habbá verjük,

majd hozzákeverjük a maradék édesítőszerrel kihabosított tojássárgáját.

Beleszitáljuk és óvatosan beleforgatjuk a kétféle lisztet. A masszát az alján

sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben

22-24 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk pihenni néhány

percig, majd rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinnal. A mascarponét kikeverjük az

édesítőszerrel, a citromlével és a vaníliával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

A piskótát lapjában 3 egyforma részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.

A torta tetejére friss gyümölcsöt halmozunk.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/mascarpones-torta-gyumolccsel/