Svéd sáfrányos kalács

6

 

A svéd sáfrányos kalács, a Lussekatter, azaz a „luca macskája” egy

svéd ünnepi kelt tészta. Svédországban Luca napján veszi kezdetét

a karácsonyi időszak, erre az alkalomra készítik ezt a jellegzetes

süteményt, amit aztán az ünnepi asztalról sem hiányozhat. A kalács

íze a sáfránytól nem csak különlegesen aromássá válik, hanem

gyönyörű színt is ad neki. A tésztát hagyományosan, S alakúra

kell formázni, aminek a végeit kicsit be kell fordítani, és egy-egy

szem mazsolával díszíteni. A kisült svéd sáfrányos kalács langyosan,

vajjal megkenve finom igazán, egyszerűen mennyei.

 

Hozzávalók:

20 db-hoz

 

a sáfrányos keverékhez:

  • 1/2 teáskanál sáfrány
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

 

a tésztához:

  • 50 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál fruktóz
  • 2 tojás
  • 6 dkg nyírfacukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 dl tejszín

 

a tetejére:

  • 40 szem mazsola
  • a kenéshez:
  • 1 tojás

 

Elkészítése:

A sáfrányt mozsárban összezúzzuk a nyírfacukorral, a

vaníliakivonatot ráöntjük, és állni hagyjuk. A mazsolát vízbe

beáztatjuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és a

fruktózzal megszórva felfuttatjuk. A lisztet a sóval dagasztótálba

mérjük. A tojást a nyírfacukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a

sáfrányos keveréket, a tejszínt, a vajat, a felfutatott élesztőt,

majd a liszthez dolgozzuk. Kissé ragacsos tésztává dagasztjuk,

és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen

átgyúrjuk, 20 egyforma részre osztjuk, mindből kb. ujjnyi

vastag rudat sodrunk, és S alakúra formázzuk. A kalácsokat 2,

sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és konyharuhával letakarva

1/2 órát pihentetjük. Lekenjük a felvert tojással, és a feltekert

végekbe 1-1 szem mazsolát nyomunk. 220 fokra előmelegített

sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve,

konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert

Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/sved-safranyos-kalacs/