Fügés-kakaós sütemény

8

 

Ennek a fügés-kakaós süteménynek az alapja egy egyszerű,

nagyrészt teljes kiőrlésű lisztes kevert tészta, ami nagyon

könnyen és gyorsan összedobható. Van olyan, amikor jól jönnek

az ilyen jellegű sütik, amik pikk-pakk elkészíthetőek, és nem kell

sok időt a konyhába tölteni. A süti mellett szól még, hogy a

tésztája puha és szaftos, köszönhetően a belesült gyümölcsnek,

valamint a tetejére halmozott krémtől és a rápakolt fügétől

még mutatós is lesz.

 

Hozzávalók:

22 cm átmérőjű tortaformához

 

a tésztához:

  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg Sambirano Gold nyers kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor (6 g)
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 6 dkg xilit
  • 3 tojás
  • 20 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 dl tej
  • 5-6 db füge

 

a formához:

  • kevés vaj
  • kevés liszt

 

a krémhez:

 

a díszítéshez:

 

Elkészítése:

A kétféle lisztet elvegyítjük a kakaóval, a sütőporral és

a szódabikarbónával. A vajat, az édesítőszert és a vaníliát

a kézi mixerrel kihabosítjuk, majd egyenként beledolgozzuk

a tojásokat. Beleszitáljuk a lisztes keveréket, hozzáöntjük

a tejet, és egyneműre keverjük. A fügéket kisebb darabokra

vagy cikkekre vágjuk, és beleforgatjuk a tésztába. A masszát

kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 175 fokra

előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Néhány

perc után egy deszkára borítva teljesen kihűtjük.

A krémhez 1 dl tejszínt kemény habbá verünk. A maradék

tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokoládépasztillára, és

addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. Kicsit hűlni hagyjuk,

majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. A süteményre

kenjük, néhány félbe vagy negyedbe vágott fügével és ízlés

szerint csokoládépasztillával díszítjük.

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert

Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/fuges-kakaos-sutemeny/