Madártej

5

 

A hagyományos módon készült madártej nagyjából 15-20 deka cukrot

tartalmaz, így cseppet sem mondható diétásnak. Mi azonban újragondoltuk,

és bár az elkészítés módján nem változtatunk, az alapanyagokat

megreformáltuk. Kassai Eszter receptje következik.

 

Négy adag madártejhez fél liter tejet felteszünk alacsony lángon a tűzhelyre

melegedni. Közben három tojást kettéválasztunk, a fehérjéből kemény habot

készítünk és hozzáadunk egy púpozott evőkanál nyírfacukrot vagy más édesítőt.

A sárgáját egy evőkanál vaníliás proteinporral habosra keverjük. Vigyázzunk,

hogy a tej ne fusson ki! Ha a tej felforrt, kanállal készítsünk nagyobb galuskákat

a tojáshabból és tegyük a tejbe. A galuskákat egy percig főzzük, majd fordítsuk

meg és további egy percig hagyjuk főni. Egy tálra szedjük ki. Ha az összes

galuskát ilyen módon megfőztük, hőkiegyenlítés céljából merjünk ki egy

evőkanálnyi forró tejet és keverjük homogén állagúra a tojássárgájával.

Adjunk hozzá még egy evőkanálnyi proteinport, keverjük simára és adagoljuk

a tejhez. Amint besűrűsödik egy picit, vegyük le a tűzről.

Kis tálkákba adagoljuk a vaníliás tejet, a tetejére pedig 2-3 habgaluskát

helyezzünk. Ízlésünk szerint melegen, vagy hidegen fogyasszuk.

TIPP: Természetesen proteinpor nélkül is készíthetjük a cukormentes

madártejet, ebben az esetben vaníliaaromát vagy vaníliarúd kikapart belsejét

használjuk és egy pici, nagyjából egy csapott evőkanálnyi szénhidrát-csökkentett

lisztet vagy zabpehelylisztet adjunk a hőkiegyenlítéskor a tejes tojássárgájához,

hogy aztán a tejhez adva tökéletes állagúra sűrűsödjön.

 

A receptet köszönjük szépen Kassai Eszternek, a Lollipop nasik blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://lollipopnasik.blog.hu/2019/12/04/karacsonyi_zabkeksz_259