Planet Budapest Ajánló

Planet 2021 - Budapestre figyel a világ
2021.12.02 10:48
szerző: MTI – MÁV KIG

Világszerte figyelemmel kísérik Közép-Európa legnagyobb környezetipari szakkiállítását, a Planet 2021 Budapestet. A héten több mint 100 országból érkeztek vendégek a Hungexpóra, melyen a MÁV-Volán-csoport is kiállítóként képviselteti magát. Vállalatcsoportunk a saját fejlesztésein és fenntarthatósági célkitűzésein túl egy egyedi, a kiterjesztett valósággal bővített terepasztalt mutat be a helyszínen. Emellett december 2-án dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató a Közlekedés - Ugrás a technológiában, vagy a viselkedésünk megváltoztatása lehet a megoldás? című szekcióülés moderátora volt. 

A kiállítás programjain a fenntarthatóság legfontosabb kérdéseit vitatják meg, keresve azokat a megoldásokat, amelyeket Közép-Európa fel tud mutatni. A szakkiállításon a visegrádi államok több mint 180 kiállítója mutatkozik be, a vállalatok mellett szakmai szervezetek és felsőoktatási intézmények is. Figyelembe vették a résztvevők kiválasztásakor, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a fenntarthatósághoz, különös tekintettel többek között a hulladék- és vízgazdálkodásra, az energia- és élelmiszertermelésre, a környezetbarát közlekedésre. A közönségprogramokon, az interaktív kiállításokon a térség számára legfontosabb témákra összpontosítanak, például a vízi és a szárazföldi élőhelyek védelmére, a megfizethető és környezetbarát termékekre. Bemutatják emellett a bolygó előtt álló kihívásokat, és azokat a megoldásokat, amelyek a mindennapokban járulnak hozzá környezetvédelemhez. Családok, vállalkozók, döntéshozók egyaránt találhatnak itt hasznos, látványos programokat. A tizenévesek számára külön élményprogramokat szerveztek. Az ismeretterjesztő kalandparkban 4600 diákot tudnak fogadni a rendezvény ideje alatt. A szervezők maguk is törekedtek a környezetterhelés mérséklésére. A hulladékot elektromos jármű szállítja el a rendezvényről, a kiállítókat a papírfelhasználás mérséklésére kérték, a vendégek számára pedig környezetbarát közösségi közlekedést biztosítanak. A Planet Budapest 2021 ingyenesen látogatható, számos programját a világhálón is közvetítik.

Az Expón több mint 150 szakmai kiállító vesz részt, köztük a MÁV-Volán-csoport is.  Vállalatcsoportunk a saját fejlesztésein és fenntarthatósági célkitűzésein túl egy egyedi, a kiterjesztett valósággal bővített terepasztalt mutat be a helyszínen. Emellett december 2-án dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató a Közlekedés - Ugrás a technológiában, vagy a viselkedésünk megváltoztatása lehet a megoldás? című szekcióülés moderátora volt. A beszélgetés fókuszában a fenntarthatóságra adott megoldások, egyedi fejlesztések és ötletek bemutatása állt.  A nyitóbeszédeket Üzbegisztán innovációért felelős minisztere, valamint a Stadler vasúti vállalat alelnöke tartotta. A panelbeszélgetésben olyan kiemelt döntéshozók vettek részt, mint a Nemzetközi Közlekedési Fórum főtitkára, a BMW vállalati stratégiáért felelős alelnöke, BYD Europe ügyvezetője, Beceptum International GmbH társalapítója és ügyvezetője, illetve a Wizz Air társalapítója és vezérigazgatója.

Image

 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is tartott előadást a rendezvényen. A miniszter kiemelte: össze kell hangolni a klímavédelmet és az energetikát. Jelezte, hogy 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka karbonmentes lesz. Ennek eléréséhez két elemet említett, a nukleáris energiát és a napenergiát. Mint mondta, a naperőművek kapacitását jelentősen növelnék, összesen 6000 megawattnyi naperőművi kapacitást szeretnének elérni. Hozzátette: Magyarország kimondottan jól áll ezen a területen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy szennyezőknek, illetve az energetikai vállalatoknak is részt kell venniük a klímavédelmi feladatok végrehajtásában. A miniszter a klímavédelem fontos területei közül kiemelte a közlekedés zöldítését, ennek részeként említette egyebek mellett a vasútfejlesztést. A kormány jelentős "zöld" programokat hajt végre a közúti közlekedésben is, az elmúlt években több pályázatot írt ki elektromos autók és kerékpárok beszerzésére.

A klímavédelem technológia feltételei közül Palkovics László kitért a hidrogéngazdaság kialakítására. A hidrogén előállításának zöldítése kapcsán példaként említette, hogy fel lehetne használni a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét vagy az éppen fel nem használt napenergiát. Jelezte azt is, hogy tudatosan építik az elektromos akkumulátor kapacitást, Magyarország az iparág egyik úttörőjének számít. A miniszter az intézkedések közül kiemelte a hazai nagy szennyező, a Mátrai Erőmű átalakítását. Felhívta a figyelmet a lakossági energiakorszerűsítési programok közül arra a lakossági pályázatra, amely napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást, a több mint 200 milliárd forintból az átlagjövedelem alatt kereső háztartások kapnak segítséget.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:

Video Url