MÁV Szimfonikus Zenekar Ajánló

Online koncertet ad a MÁV Szimfonikusok
2021.01.28 12:08
szerző: MÁV Szimfonikusok

2021. február 3-án, este 7 órai kezdettel ismét ingyenes online koncertet ad a MÁV Szimfonikusok Zenekar. Az előadás címe In memoriam Szőcs Géza. A zeneművek mellett a tavaly novemberben elhunyt erdélyi magyar költő műveiből is elhangzik néhány részlet.

A hangversenyt a járvány következtében 2020. november 5-én elhunyt kiváló erdélyi magyar költő és politikus, Szőcs Géza emlékének szentelik, aki a zenekar igaz barátja volt. A hangverseny során írásaiból is elhangzanak részletek Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének előadásában. Selmeczi György, ugyancsak Erdélyből származó zeneszerző két operáját is: a Szirén és a Hunyady Sándor novellája alapján készült Veron című dalműveket Szőcs Géza szövegére komponálta. Ebből a két operából is elhangzanak részletek a hangversenyen. A koncert első felében Mozart népszerű operáiból hallhatnak részleteket. A program második része Fekete Gyula 2011-ben bemutatott, Papp András szövegére komponált Excelsior! /Liszt Ferenc mennybemenetele című operájának részletével kezdődik.  Kesselyák Gergely, hangversenyünk karmestere a gyász kifejezésére Alekszej Ribnyikov 2008-ban bemutatott VI. szimfóniájának lassú tételét tűzte műsorra, amely a szerző szavaival „egy angyal gyászos tánca”. Az esten Szőcs Géza, Hitvallás című írásából Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze olvas föl részletet. A koncert szünetében az alkalomra készített Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja a közönség.

Image
Szőcs Géza

 

Az előadás ingyenesen elérhető a MÁV Szimfonikus Zenekar Youtube csatornáján és a Facebookon. Taps helyett a zenekar mindössze egy feliratkozást vagy egy lájkot szeretne kérni a közönségtől.

Műsor:

Mozart:


A varázsfuvola – Nyitány
Képária
Sarastro áriája a 2. felvonásból

Mozart:
 

Don Giovanni – Nyitány
Don Ottavio áriája az 1. felvonásból
Leporello áriája (Regiszter-ária)
Donna Elvira áriája

Fekete Gyula: Excelsior! – Liszt Ferenc áriája (Magnificat)

Hitvallás… részlet Szőcs Géza második kecskeméti konferencián elhangzott előadásából (2009)

Előadó: Bogdán Zsolt

A.Ribnyikov:

VI. szimfónia – Sarabanda

Selmeczi György – Szőcs Géza:

Szirén – opera-keresztmetszet
Prológ
A Szirén áriája
A Karmester áriája
Tercett

Selmeczi György – Szőcs Géza:

Veron – Szerelmi kettős

Közreműködik: Kele Brigitta, Fekete Attila, Kovács István – ének
Bogdán Zsolt színművész

Vezényel: Kesselyák Gergely

Rendező-forgatókönyvíró: Farkas Wellmann Endre

A zenekar youtube csatornája elérhető itt.