kultúra Ajánló

Október 14-én a Zeneakadémián koncertezik a MÁV Szimfonikus Zenekar
2021.10.12 08:05
szerző: MÁV Szimfonikusok

A koncerten Liszt Első Mefisztó-keringőjét, Alexey Shor Útinapló – zongoraversenyét és Richard Strauss Till Eulenspiegel vidám csínyjeit, illetve a Halál és megdicsőülést hallgathatjuk. Közreműködik: Miroslav Kultyshev, a 2021. évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese. Vezényel Conrad van Alphen.

A hangverseny felér egy világutazással. Ha csak a vendégművészeket tekintjük: a leningrádi születésű Miroslav Kultyshev zongoraszólista a 2021. évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese, kimagasló teljesítményének díja, hogy 20 országban vendégszerepel a következő időszakban. Ennek köszönhetően érkezik a MÁV Szimfonikusokhoz. (https://classicpiano.eu/competition/results.html)

A karmester, Conrad van Alphen a Dél-Afrikai Köztársaságban, Pretoriában született. Tanulmányait Hollandiában végezte. Pályafutását zenekari bőgősként kezdte, majd vezénylést tanult és hamarosan sikeres karmester lett. Az ezredforduló táján megalapította a Sinfonia Rotterdam zenekart, amelynek azóta zeneigazgatója. A zenekarral vendégszerepelt Oroszországban, Mexikóban, Braziliában, Kolumbiában és Chilében. Van Alphen emellett szoros kapcsolatban van az orosz zenei élettel is, rendszeresen fellép Szentpéterváron, valamint a Moszkvai Filharmóniai Társaság tagja. Vendégként vezényelt többek között Montreal, Brüsszel, Bogota, Moszkva, Barcelona, Stuttgart hangversenytermeiben. Több nemzetközi lemezcég készített vele hangfelvételeket. Koncertjein sok neves szólista szerepelt, többek között Janine Jansen (hegedű) és Mihail Pletnyev (zongora).

A művekről:

Liszt Ferenc az Első Mefisztó-keringőt Nikolaus Lenau irodalmi műve hatására komponálta, és teljes mértékben a weimari Liszt stílusát viseli magán.

Alexey Shor zeneszerző Kijevben született, onnan Izraelbe, majd az Egyesült Államokba költözött, közben szoros kapcsolatban állt a Máltai Filharmonikus Zenekarral és Örményország zenekaraival is. Travel Notebook (Útinapló) című zongoraversenye hat különböző városban szerzett emlékeit, benyomásait, érzéseit mondja el a zene nyelvén, sokszínűen, változatosan.

Richard Strauss Till Eulenspiegelről szóló „kópé története” Németalföldön játszódik, a Zarathustra Nietzschét, a nagy német filozófust idézi, maga a próféta és vallásalapító (Zarathustra) viszont az ókori Perzsiában, a mai Irán keleti részén élt. Zenéje tonális, a romantika harmónia- és hangszínvilágát hozza vissza. Külön figyelemre méltó a szólózongora, amelynek virtuóz szólama Griegre és Rahmanyinovra emlékeztet. Befejezésként a Halál és megdicsőülés című gyönyörű, drámai szimfonikus költeményét hallhatjuk a Zeneakadémia nagytermében.

(Az ismertetőt Fenyő Gábor írta)