Három kisváros – megannyi élmény

programajánló Ajánló

2023.03.09 10:40
szerző: Csohány Domitilla

Ha azt mondjuk, irány a Dunántúl, szinte biztos, hogy elsőre mindenkinek a Balaton jut eszébe úti célként. Pedig legnagyobb tavunktól kicsit távolabb is különleges élmények várnak ránk. A családdal vagy kettesben is érdemes felfedezni a Pápa–Celldömölk–Sárvár desztinációt, ahol nagyszerű programokat állíthatunk össze egy vagy több napra is.

Pápa

Hangulatos utcák, középkori házak, tornyok és templomok. Hazánk egyik legszebb barokk kisvárosában különösebb cél nélkül is kellemes sétálni. A település az Esterházy család birtokközpontjaként az 1700-as években élte fénykorát. Ekkor épültek a Fő tér és a környező kis utcák lakóházai, valamint a későbarokk kastély, amelyek szerencsére ma is hajdani szépségükben pompáznak. A múlt pedig nemcsak az építészetben mutatkozik meg, hanem bárki számára meg is elevenedhet! Az Esterházy-kastély felejthetetlen tárlatvezetésén valóban belecsöppenünk a grófok és grófnők világába, és átélhetjük a barokk főúri élet hétköznapjait. Díszes ruhák, loknis parókák és fényűző enteriőr várja a látogatókat – a többi pedig legyen meglepetés!

Pápa a református egyház központja a Dunántúlon, 1531-ben alapított református kollégiuma a mai napig meghatározza a város szellemiségét. Az évszázadok alatt a magyar történelem és kultúra számos jeles alakja töltötte diákéveit az iskola falai között. Pápai diák volt többek között Jókai Mór, Orlai Petrich Soma, Csoóri Sándor, Nagy László és Petőfi Sándor is, aki itt magyarosította nevét Petrovicsról Petőfire.

Ha Pápán járunk, nem szabad kihagyni Közép-Európa legnagyobb kékfestő műhelyét sem. A 18. századi üzem ma az ország egyetlen Kékfestő Múzeuma. E különleges magyar hagyomány megismerése mellett lehetőségünk van megtervezni és elkészíteni saját kék pólónkat vagy terítőnket, a kalandvágyók pedig megpróbálhatnak kijutni a szabadulószóbákból is. A titokzatos történetek természetesen a kékfestéssel kapcsolatosak, amelyek közül az egyik kifejezetten kisgyermekes családoknak készült. A sok látnivaló után a Várkertfürdőben pihenhetjük ki magunkat, ami termál-, gyógy- és élménymedencéivel egész évben várja a feltöltődésre vágyókat.

Celldömölk

A Ság-hegy szomszédságában fekvő Celldömölk már több mint 150 éve büszkélkedhet vasútvonallal, amely később a fejlődést és a városiasodást is meghozta a település számára. A vasút iránti mai napig is tartó tisztelet a vonatról leszállva azonnal érződik, hiszen az állomáson három teljesen felújított gőzmozdonyt csodálhatunk meg.

Celldömölk mára azonban elsősorban a vulkánok városa lett, ami talán furcsán hangozhat egy olyan országban, ahol nincsenek működő vagy alvó tűzhányók, csak olyan „őskövületek”, mint pl. az ötmillió éves bazaltvulkán, a Ság-hegy. Az idén tízéves Kemenes Vulkánpark mégis mindenkit ámulatba ejt, nemcsak a geológia és vulkanológia szerelmeseit. Egész napos program lehet bebarangolni a látványos és interaktív kiállítótereket, ahol a tűzhányók mellett kőzeteket, ásványokat, az Eötvös- ingát (a híres geofizikus itt kísérletezett először az általa kifejlesztett torziós ingával) és a teljes naprendszert is megismerhetjük testközelből. A Látógatóközpont után pedig irány a Ság-hegy, ahol akár szabadon, akár vezetett Vulkántúra keretében egy geológiai tanösvényen fedezhetjük fel a tanúhely kincseit.

Az egykor itt működő vulkán ereje és pozitív hatásai még ma is érezhetőek. A Vulkán Fürdő 1200 méter mélységből nyert, fürdésre is alkalmas gyógyvíze minden korosztálynak élményt nyújt.

Sárvár

Aki a 80-as években már nézett televíziót, Sárvár hallatán biztos, hogy még ma is azonnal elkezdi énekelni a kor egyik meghatározó reklámjának refrénjét: „Köszönjük néked Sárvár, Sárvári Termálkristály.” A magas sótartalmú gyógyvízből előállított fürdősó, igaz új néven, de ma is sokaknak nyújt terápiát. Nem véletlen tehát, hogy a város gyógy- és élményfürdője töretlen népszerűségnek örvend, azonban ha itt járunk, érdemes még néhány helyszínt felkeresni. A város másik nevezetessége a település központjában található impozáns Nádasdy-vár. Az egyik legépebben megmaradt várkastélyunk látványában is lenyűgöző, díszterme talán a hazai barokk egyik legszebb belső tere, annak minden pompájával együtt.

A múzeum nemcsak számos kiállításnak ad helyet, hanem rendkívül érdekes és szórakoztató tárlatvezetések során idézi fel a történelmet (pl. A herceg nincs itthon, fogszabályozásra ment címmel), aki pedig még több izgalmat szeretne, saját nyomozásba kezdhet a múzeumi rejtvénydélutánokon. Szép időben érdemes egy sétát tenni a Káli arborétumban, ahol a több mint száz éves liliomfák mellett sokféle rhododendron- és azáleafaj is gyönyörködteti a látogatót. Aki késő tavasszal vagy nyáron érkezik a városba és extrém kihívásokra is vágyik, bátran keresse fel a Sárvári Kalandparkot, ahol a kötélpályák és mászófalak mellett íjászat, kincskeresés és aranymosás is várja az ifjú és örökifjú kalandorokat.

A Rába-parti településen nyáron igazi adrenalinlöketet adhat a természet szerelmeseinek egy vízitúra, hiszen kalandot ígérő folyója. A legtermészetesebb állapotban megmaradt folyónk kavicspadjaival, éles kanyaraival, hirtelen felgyorsuló szakaszaival néha még a tapasztalt vízitúrázókat is kihívás elé állítja. További különlegessége, hogy a határ és Sárvár közé eső szakaszát alig szabályozták, így megőrizte vadregényes hangulatát.

Csohány Domitilla

 

Tavaszi programajánló

Éjszakai fürdőzés Sárváron

A jót nem lehet megunni! A fürdőzés szerelmesei néhány különleges estén akár éjjel 1 óráig élvezhetik a meden- cék és a gyógyvíz jótékony hatásait.

Tavaszi időpontok:

  • március 18.
  • április 15.
  • május 13.


Petőfi 200 – Pápán

Egyik leghíresebb költőnk büszke pápai diák volt, itt bontakozott ki tehetsége, itt pecsételődött meg sorsa. Születésének 200. évfordulója alkalmából egész éves programsorozattal készülnek a városban, márciusban ezeket érdemes felkeresni:

  • Petőfi arcai: modern, interaktív, elgondolkodtató és egyben humoros is lesz a március 7-étől látogatható kiállítás, ahol  számos újdonságot és eddig nem látott ritkaságot is megismerhetünk Petőfiről, Petőfitől. Hely- szín: Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára

  • Nemzeti Dal flashmob: 1848. március 16-án érkezett Pápára a pesti márciusi események híre, a Nemzeti dal és a 12 pont példánya. Erre emlékezve közös szavalás- ra hívnak mindenkit az Esterházy-kastély előtti Petőfi szoborhoz.

Időpont: 2023. március 16. 11 óra