MÁV Szimfonikus Zenekar Ajánló

Február 25-én online koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar
2021.02.23 11:34
szerző: MÁV Szimfonikusok

Csütörtökön 19 órakor Wagner, Mozart és Schubert remekművei csendülnek fel a Zeneakadémiában. A koncertet a közönség ingyenesen, élőben hallgathatja a zenekar Youtube-csatornáján.

A Szimfonikusok aktuális műsora „tavasz-igéző”, szívet melengető program. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából. Az apai öröm és a napsütéses kert hangulata sugárzik a műből.

Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa derű.

Schubert még ennél is fiatalabban, 17 éves korában írta III. szimfóniáját. „Elbűvölő — írta egy angol zenetudós — gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.”

Mozart hegedűversenyét Szabadi Vilmos előadásában hallhatják, akinek nemzetközi karrierje akkor ívelt fel, amikor 1988-ban Londonban, a Royal Festival Hall Bartók emlékhangversenyén Solti György vezényletével játszotta Bartók II. hegedűversenyét. Pályája során közel 60 hanglemeze jelent meg, és kitűnő játékával meghódította a világ neves koncerttermeinek közönségét.

Image

 

A koncert karmestere Káli Gábor, aki a Nürnbergi Operaházban kezdte pályáját. 2018-ban első díjat nyert a Hong Kong-i Nemzetközi Karmesterversenyen, majd megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál karmesterversenyét, amelynek eredményeképp 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon - óriási sikerrel. Az utóbbi pár évben számos rangos hangversenyteremben vendégszerepelt Tajvantól Párizson át Finnországig. A MÁV Szimfonikus Zenekar nagy várakozással tekint bemutatkozó hangversenye elé.

Image

 

Műsor:
Wagner: Siegfried-idill
Mozart: D-dúr heged
űverseny K.218
Schubert: III. D-dúr szimfónia

Közreműködik: Szabadi Vilmos – hegedű

Vezényel: Káli Gábor

Az online közvetítés a MÁV Szimfonikus Zenekar YouTube csatornáján ingyenes: