2021. évi Európai Mobilitási Hét kreatív pályázati felhívás

Pályázat Ajánló

2021.04.29 09:40
szerző: ITM

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva, „A vasút világa – „sínes” álmok!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet, amelyet a GYSEV és a MÁV-Volán-csoport is támogat.

 A 2021. évi Európai Mobilitási Hét témáját „A vasút világa – „sínes” álmok!” jelmondat tükrözi. Mindannyiunk számára ismerős lehet a vonaton való utazás különleges élménye, mely arra inspirálja a pályázót, hogy valamilyen kreatív formában megmutathassa és alkotásában kifejezhesse a vasúti közlekedéshez fűződő saját emlékeit, elképzeléseit. A vasút Európa-szerte összeköti az embereket, a régiókat és a vállalkozásokat és európai örökségünknek és kultúránknak is részét képezi.

A pályázók által beküldött alkotások bemutathatják az általuk elképzelt, ideális vasúti közlekedést vagy emlékeikben fellelhető vasúti utazás élményeit, legyen az múltbéli vagy jövőbe mutató illusztráció. A pályaművekben ábrázolhatják többek között kedvenc mozdonyaikat, gyorsvonatokat, árut- vagy személyeket szállító vonatokat, tram-traineket, erdei kisvasúton pöfögő vasparipákat, villamosokat, nagy pályaudvarokat vagy kis megállóhelyeket, illetve mindehhez fűződő utazásaik emlékeit, melyhez csak saját fantáziájuk szabhat határt.

Alkotói kategóriák:

A. rajz

B. szabadon választott, kreatív alkotás

C. fotó

Egyéni korosztályok:

 1. óvodás

2. általános iskola, 1-2. osztályos

3. általános iskola, 3-4. osztályos

4. általános iskola, 5-8. osztályos

5. középiskolás

6. felnőtt

Minden nevezési kategóriában külön díjazzák az alábbi csoportok legjobbjait:

 a) óvodás korcsoport

 b) iskolás korcsoport

c) felnőtt korcsoport

 d) családi alkotások

A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várják, A digitalizált rajzokat, fotókat és kreatív alkotásokról készült felvételeket a pályázó elérhetőségeit tartalmazó adatlap kitöltésével a KTI Közlekedéstudományi Intézet weboldalán, az alábbi címen lehet elektronikusan beadni: http://www.kti.hu/emh-palyazat/

Pályázati határidő: A pályázatok, feltöltési beadási határideje: 2021. augusztus 1.  

Díjazás, jutalmak: Az alkotásokat a beadási határidő lejártától számított 60 napon belül a szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzák. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak találnak majd gazdára. Az eredményhirdetésre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2021. szeptember 16-22.) kerül sor.

A további információkat a pályázatról itt lehet megtalálni.